„Zelul pentru casa ta mă mistuie” este a șaptea temă propusă de Oficiul pentru Cateheză al Diecezei Romano-Catolice de Iași în seria întâlnirilor Lectio Divina din Timpul Adventului (Anul B). Textul prezintă izgonirea schimbătorilor de bani din templul din Ierusalim (In 2,13-25).

Mihai Roca  |   1 martie 2021

 

Isus urcă pe un munte înalt. Luca notează că a urcat pentru a se ruga (Lc 9,28). Pe vârful acestui munte, Isus se arată în glorie în faţa lui Petru, Iacob şi Ioan. Alături de el apar Moise şi Ilie.

În contextul „Paştelui oficial”, al „Paştelui conducătorilor”, Isus săvârşeşte un gest profetic: confecţionează un bici din funii (fragellion), alungă din templu oile şi boii şi răstoarnă tarabele schimbătorilor de bani. Este un gest puternic, foarte provocator, care pune în discuţie sistemul cultual în ansamblul său.

Isus îşi însoţeşte gestul cu o frază adresată vânzătorilor de porumbei: Luați acestea de aici! Nu faceţi din casa Tatălui meu casă de negustorie. Urmează o frază care este mai degrabă un fel adnotare din partea redactorului, prezentându-i pe discipolii care caută o explicaţie şi care îşi amintesc de un verset din Psalmul 69, 10: Râvna casei tale mă va mistui. Ioan însă schimbă sensul şi chiar cuvintele textului (el foloseşte timpul prezent).

„Iudeii” – adică „clasa conducătoare”, capii religioși – înţeleg această provocare şi întreabă: Ce semn ne arăți că ai dreptul să faci acestea? Răspunsul lui Isus este şi mai curajos şi provocator.

Dialogul continuă într-un crescendo dramatic, Isus folosind în acest sens chiar imaginea templului – centrul şi inima religiozităţii, mândria poporului şi a orașului: Dărâmați acest templu şi în trei zile îl voi ridica! Uimirea este mare: să reconstruieşti templul din Ierusalim, templul sfânt, Beit Adonai, care înseamnă „Casa lui Dumnezeu”, în doar trei zile?… Li se părea o nebunie! Sau poate Isus vorbeşte despre un alt lucru?… Isus produce o mică fisură în sistemul de siguranţe, certitudini şi dogme din acel timp. Doar după experienţa pascală templul se va înțelege pe deplin ca Șekinah (locuința lui Dumnezeu).

 

Versiunile text şi pdf pot fi descărcate de aici: Lectio divina (Anul B).

Imagine: Rembrandt, Chipul lui Cristos (1650)

Sursa: http://vultusxp.blogspot.com.