„Urmarea lui Cristos” este a treizecea și șasea temă propusă de Oficiul pentru Cateheză al Diecezei Romano-Catolice de Iași în seria întâlnirilor Lectio Divina din Timpul de peste an (Anul B). Textul prezintă următoarele trei momente: prima anunțare a morții şi învierii lui Isus făcută discipolilor; încercarea lui Petru de a elimina crucea şi suferința; învățătura lui Isus despre modul în care trebuie să-l urmăm pentru a deveni discipolii şi discipolele sale (Mc 8,27-35).

Lectio divina, Rugăciune la început

Doamne Isuse, cuvântul tău mă interpelează astăzi îndeaproape. Îmi ceri să renunț la mine însumi, să-mi iau crucea şi să te urmez chiar cu riscul de a-mi pierde viața.

Doamne, am nevoie de foarte mult curaj pentru a răspunde chemării tale. Dar ce anume dorești să-mi spui atunci când afirmi că trebuie să renunț la mine însumi? Oare vrei să-mi spui: „Încearcă să te gândești la viața ta şi la tot ceea ce faci, încearcă să ții cont de faptul că există ceva mult mai important, şi anume urmarea mea”?

Doamne Isuse, a renunța la mine însumi înseamnă a ieși la lumină, a renunța la închidere şi egoism, înseamnă a-i iubi pe ceilalți din jurul meu fără interese.

Doamne, cât este de angajant cuvântul tău! A te urma înseamnă a mă angaja că voi fi mereu atent la ceea ce-mi ceri. Ajută-mă să înțeleg că nu urmez doar o cruce, ci un Răstignit oferit din dragoste. Amin.

 

Versiunile tet şi pdf pot fi descărcate de aici: Lectio divina (Anul B).
Imagine: Tiziano Vecellio, The Tribute Money, 1540
Sursa: wikimedia.org