Misiunea discipolilor şi mărturisirea apostolului Toma este a unsprezecea temă propusă de Oficiul pentru Cateheză al Diecezei Romano-Catolice de Iași în seria întâlnirilor Lectio Divina din Timpul Postului Mare (Anul B). Textul analizat prezintă apariția lui Isus în fața apostolilor și dialogul cu Toma (In 20,19-31).

Avem în față așa-numita „carte a învierii” în care sunt prezentate diferite episoade despre Cristos cel Înviat şi despre faptele ce demonstrează învierea.

În Evanghelia după Ioan, aceste fapte sunt situate în dimineața şi seara primei zile de după sâmbătă şi opt zile după aceea, în același loc şi în aceeași zi a săptămânii. Este relatat cel mai important eveniment al istoriei umanității, un eveniment ce ne interpelează în mod personal. „Însă dacă Cristos nu a înviat, zadarnică este predica noastră şi zadarnică este credința voastră […] şi voi sunteți încă în păcatele voastre” (1Cor 15, 14.17), spune apostolul Paul, care nu-l cunoscuse pe Isus înainte de învierea sa, dar care îl predica plin de înflăcărare, oferindu-i întreaga sa viață.

 

Versiunile text şi pdf pot fi descărcate de aici: Lectio divina (Anul B).

Imagine: Caravaggio, Incredulità di San Tommaso (1603)