Tema a VIII-a: „Dacă cineva nu se naște din nou” prezintă dialogul dintre Isus și Nicodim despre „nașterea din nou”, rod al acțiunii Duhului Sfânt și a credinței autentice, condiție pentru o nouă naștere.

Textul biblic (In 3,1-21) prezintă un itinerariu ce presupune tăcere, dubii, prudență, dar care la sfârșit ajunge la „profesiunea de credinţă” concretizată prin gestul simbolic al amforei pline cu uleiuri aromatice pe care Nicodim le va aduce la înmormântarea lui Isus. Şi Nicodim este impresionat de „semnele pe care el le făcea” (In 3,2). Reacția în fața acestor „semne” este descrisă astfel: „au crezut în el” (In 2,11), „au crezut în numele lui” (In 2,23).

 

Calendarul întâlnirilor Lectio Divina:

– marți, 06 martie, ora 19.00: Sanctuarul „Fericitul Ieremia Valahul” (Onești); pr. Flavian Gondoș, OFMCap.;

– marți, 06 martie, ora 18.00: Casa Surorilor Dominicane, Siret (Suceava); sr. Joanna Maksim, O.P.;

– marți, 06 martie, ora 19.00: Biserica „Sfânta Tereza”, Roman (Neamț); pr. Eduard Patrașcu;

– joi, 09 martie, ora 18.00: Casa Providenței, Capela „Sfântul Iosif” (Iași); pr. Mihai Roca;

– joi, 09 martie, ora 19.00: Mănăstirea „Sfânta Monica”, Izvoare (Bacău); Melinda Ferenczy.

Timpul Postului Mare, timp de har și convertire, ne invită să ne întoarcem mereu la icoana Răstignitului, la Cuvântul întrupat, la Duhul dăruit fără măsură pentru renașterea noastră, la vindecarea şi speranța noastră. Să „punem în practică Cuvântul”, pentru ca acesta să devină adevărul nostru şi, demonstrând acest lucru prin fapte, să îl facem să strălucească în viața noastră.

Prof. Mariana Sofronie