Tema a XIII-a: „Eu sunt păstorul cel bun” aprofundează discursul în care Isus se prezintă ca păstorul cel bun. Doar păstorul își cunoaște oile și își dă viața pentru ele.
Mariana Sofronie | 18 aprilie 2018

În general, imaginea desprinsă din textul biblic (In 10,1-18) este imaginea unui păstor bun, blând, dulce, plin de gingășie. Această viziune este poate prezentată mai nuanțată decât ar trebui să fie. De asemenea, deseori se identifică „bunul păstor” cu „păstorii” Bisericii, cu referire mai ales la rolul lor de conducere, la ascultarea care trebuie să le fie dată, sau la încrederea în cuvântul şi onestitatea lor. Vom vedea, însă, că sunt mult mai multe aspecte în acest text evanghelic.

Întâlnirea Lectio Divina se va desfășura joi, 19 aprilie 2018, ora 19:00, la mănăstirea „Sfânta Monica” Izvoare (Bacău). Întâlnirea va fi coordonată de pr. Mihai Augustin Folner, OCarm.

„Păstorul nu este un păstor al maselor sau al claselor sociale. Raportul dintre păstor şi oi este un raport personal, nominal, fără conotații afective nepotrivite. Autoritatea se bazează pe cunoașterea interioară. Cine nu mă cunoaște nu are nicio putere asupra mea. Aș putea plăti un tribut de ascultare juridică în funcție de oportunitate şi necesitate, dar adevărata putere, adică adevărata unitate, se naște dintr-o cunoaștere reciprocă”.