Biserica este deopotrivă mamă și educatoare. Prin cateheză, își hrănește copiii cu propria credință și îi încorporează în marea familie a Bisericii.
de Mihai Roca | 16 aprilie 2018

 

Mărturisirea credinței „aici și acum”, în contextul social, cultural și eclezial, constituie specificul catehezei exprimat și sintetizat în primirea credinței de la Biserică (traditio) și în transmiterea acesteia (redditio) celor catehizați.

Dinamica traditioredditio face ca Biserica – așa cum amintește Lumen gentium la nr. 64 – să acționeze ca o mamă ce dă naștere unor fii zămisliți de la Duhul Sfânt și născuți din Dumnezeu:

„Tocmai «pentru că este mama noastră, este și educatoarea credinței noastre» (CBC, nr. 169). Ea este deopotrivă mamă și educatoare. Prin cateheză, își hrănește copiii cu propria credință și îi încorporează în marea familie a Bisericii. Ca mamă preabună, le oferă Evanghelia în întreaga ei autenticitate și puritate, ca hrană potrivită, îmbogățită cultural, ca răspuns la cele mai profunde aspirații ale inimii omului” (DGC, nr. 79).

Cât de strânsă este legătura dintre Biserică și cateheză! Unitatea acestei legături face ca oricărui model de Biserică să-i corespundă o anumită viziune catehetică. De asemenea, aceeași unitate tainică face ca o metodă specifică de cateheză să implice o anumită concepție ecleziologică.

Folosind principiul care unește euharistia și Biserica, păstrând proporțiile, desigur, putem afirma împreună cu părintele Emilio Alberich că „Biserica face cateheza, iar cateheza zidește Biserica” (2009, p. 169-170).

Iar această dinamică dintre Biserică și cateheză are consecințe de nedescris la nivel pastoral:  dacă în primul caz Biserica este subiectul catehezei, în al doilea caz existența unei Biserici vii devine și obiectivul, și scopul catehezei.

 

Emilio Alberich Sotomajor
Este născut în anul 1933 la Algeciras (Spania). În perioada 1964-1995 a fost profesor de catehetică, director al Institutului de Catehetică și decan al Facultății de Științe ale Educației din cadrul Universității Pontificale Saleziene (Roma). În perioadele 1974-1978 și 1994-1998 a fost președintele Echipei Europene de Cateheză. Printre operele sale renumite, se află: La catechesi della Chiesa. Saggio di catechesi fondamentale (1992); Adulti e catechesi. Elementi di metodologia catechetica dell’età adulta (1993); Forme e modelli di catechesi con gli adulti (1995).

Alberich, Emilio, 2009, La catechesi oggi, Elle Di Ci, Leumann, Torino.