Tema a X-a: „Femeia din Betania și mireasma scumpă risipită” prezintă un eveniment întâmplat în Betania, în casa lui Simon Leprosul, unde, în timpul cinei, a venit o femeie cu miresme scumpe.

Pentru a aprofunda mai mult fragmentul biblic (Mc 14,3-9), este necesar să acordăm o atenție deosebită situației, contextului şi ambientului în care se desfășoară acest episod. Nu ne sunt prezentate cuvinte, ci doar gesturi pline de o profunzime infinită. Într-un cuvânt, inima este „protagonista” acestei scene: se vorbește şi se trăiește „cu inima”.

În timp ce observăm gesturile acestei femei, să încercăm să intrăm în contact cu inima sa; în timp ce privim la modul în care a spart un vas atât de scump, să reflectăm profund în interiorul nostru, acolo unde şi inima noastră este invitată la o „rupere”, adică la o schimbare, deschizându-se spre o relație tot mai autentică cu Domnul Isus.

 

Calendarul întâlnirilor Lectio Divina:

  • marți, 20 martie, ora 19.00: Sanctuarul „Fericitul Ieremia Valahul” (Onești); pr. Flavian Gondoș, OFMCap.;
  • marți, 20 martie, ora 18.00: Casa Surorilor Dominicane, Siret (Suceava); sr. Joanna Maksim, O.P.;
  • marți, 23 martie, ora 19.00: Biserica „Sfânta Tereza”, Roman (Neamț); pr. Eduard Patrașcu;
  • joi, 23 martie, ora 18.00: Casa Providenței, Capela „Sfântul Iosif” (Iași); pr. Mihai Roca;
  • joi, 23 martie, ora 19.00: Mănăstirea „Sfânta Monica”, Izvoare (Bacău); Pr. Mihai Augustin Folner, OCarm.

 

Evenimentul din Lectio Divina este încadrat atât de „rama” cinei pascale, în care sunt prezente azimele şi mielul (cf. Mc 14,1.12 ), cât și de atmosfera trădării, minciunii şi a deciziei de a-l ucide pe Isus (cf. Mc 14,1.10-11).

 

Dacă ar fi casa noastră cea în care se desfășoară episodul din casa lui Simon Leprosul relatat de evanghelie, ce am spune?

Dacă Domnul ar veni la masă în casa noastră astăzi, aici, ca să ne aștepte pregătit să ne primească ca pe niște prieteni şi comeseni de-ai săi, ce am face?

Dacă am fi noi acea femeie, care vine cine știe de la ce distanță, cine știe după care așteptări şi suferințe?

Am putea duce acolo, la Isus, vasul nostru cel mai frumos, pomada noastră scumpă, care ar putea să prețuiască un an din viață şi de angajament?

 

Prof. Mariana Sofronie