Tema a IX-a: „Vrem să-l vedem pe Isus” prezintă cererea adresată de unii greci lui Filip. Contextul în care Ioan ne prezintă această rugăminte ne arată că acești pelerini îl căutau într-adevăr pe Isus cu inima deschisă.

Episodul prezentat în textul biblic (In 12,20-33) are un fundament istoric și vrea să sublinieze în primul rând că deschiderea față de păgâni a început deja cu Isus. Nu se precizează dacă Isus a vorbit cu acești greci; mai degrabă ai senzația că relatarea a fost prezentată sintetic pentru a se evidenția spre cine trebuiau ei să se îndrepte: persoana lui Isus. Este vorba despre Isus care oferă viața, care aduce rod prin moartea sa.

Calendarul întâlnirilor Lectio Divina:

– marți, 13 martie, ora 19.00: Sanctuarul „Fericitul Ieremia Valahul” (Onești); pr. Flavian Gondoș, OFMCap.;

– marți, 13 martie, ora 18.00: Casa Surorilor Dominicane, Siret (Suceava); sr. Joanna Maksim, O.P.;

– marți, 13 martie, ora 19.00: Biserica „Sfânta Tereza”, Roman (Neamț); pr. Eduard Patrașcu;

– joi, 15 martie, ora 18.00: Casa Providenței, Capela „Sfântul Iosif” (Iași); pr. Mihai Roca;

– joi, 15 martie, ora 19.00: Mănăstirea „Sfânta Monica”, Izvoare (Bacău); Pr. Mihai Augustin Folner, OCarm.

 

Doamne Dumnezeul nostru, îndepărtează-i pe discipolii Fiului tău de pe drumurile ușoare ale popularității şi ale prestigiului; condu-i pe căile celor săraci şi ale celor năpăstuiți din întreaga lume, pentru a putea recunoaște în chipul lor chipul Învățătorului, al Mântuitorului! Deschide-le ochii, pentru a vedea posibilele căi spre dreptate şi solidaritate; deschide-le urechile, pentru a asculta întrebările cu adevărat sincere ale atâtor oameni ce caută mântuirea; dăruiește inimii lor o fidelitate generoasă, delicatețe şi înțelegere, pentru a deveni mărturisitori adevărați şi sinceri ai gloriei ce strălucește în Răstignitul înviat şi glorios. El, care viețuiește şi domnește împreună cu tine, Părinte, în vecii vecilor. Amin.

(Rugăciune, Lectio Divina, tema a IX-a)

 

Prof. Mariana Sofronie