Tema a zecea: „Misterul morții lui Isus” propusă de Oficiul pentru Cateheză al Diecezei Romano-Catolice de Iași în seria întâlnirilor Lectio Divina din Timpul Postului Mare (Anul C)prezintă patima și moartea lui Isus (Lc 22,14-23,56).

Întâlnirea Lectio Divina se desfășoară în următoarele centre:

  1. „Sf. Pius din Pietrelcina” din Roman (NT): luni, 4 aprilie 2022, ora 18:50
  2. „Casa Surorilor Dominicane” din Siret (SV): marți, 5 aprilie 2022, ora 18:00.
  3. Sanctuarul „Fericitul Ieremia Valahul” din Onești (BC): marți, 5 aprilie 2022, ora 18:00.
  4. Mănăstirea „Maica Unității” din Viișoara (NT): miercuri, 6 aprilie 2022, ora 19:00.
  5. Oratoriul „Maria Bambina” din Bacău (BC): joi, 7 aprilie 2022, ora 19:00.
  6. Parohia „Nașterea Sfintei Fecioare Maria” din Bârnova (IS): vineri, 8 aprilie 2022, ora 18:30.

Antica tradiție a proclamării evangheliei pătimirii şi morții lui Isus în cadrul celebrărilor liturgice din Duminica Floriilor are origini ce provin din perioada în care ceremoniile din Săptămâna Sfântă erau reduse ca amploare. Scopul acestor lecturi evanghelice este acela de a-i conduce pe ascultători la contemplarea misterului morții lui Isus, mister ce pregătește învierea Domnului şi îl pregătește pe creștin să intre în „viața nouă” a lui Cristos.

Este binecunoscut faptul că nucleul literar în jurul căruia s-au format evangheliile este chiar povestirea Paștelui Domnului: pătimirea, moartea şi învierea. Așadar, suntem în fața unui text foarte vechi şi unitar din punct de vedere al structurii sale literare, chiar dacă s-a format în mod gradual.

Importanța textului evanghelic este capitală: relatează evenimentul fundamental al credinței creștine, cu care fiecare credincios trebuie să se confrunte în mod constant şi căruia trebuie să i se conformeze.