„Cele opt fericiri” este a patruzeci și patra temă propusă de Oficiul pentru Cateheză al Diecezei Romano-Catolice de Iași în seria întâlnirilor Lectio Divina din Timpul de peste an (Anul B). Textul prezintă fericirilor proclamate de Isus în predica de pe munte (Mt 5,1-12).

Doamne Isuse, îți mulțumesc pentru că îmi indici drumul pe care trebuie să-l parcurg cu scopul de a fi în alianță cu tine şi de a forma comunitatea ta. A face parte din „comunitatea” discipolilor tăi înseamnă pentru mine a-mi deschide inima către frați și a le ieși în întâmpinare mai ales celor mici, săraci şi marginalizați.

Doamne Isuse, dă-mi harul de a fi umil, de a-mi duce povara vieții de fiecare zi şi de a păși pe calea sfințeniei. Tu m-ai încurajat în faţa suferinţelor, m-ai ajutat să depăşesc obstacolele de orice fel şi mi-ai spus de opt ori: „Fericiţi! Să fiţi fericiţi!”. Neexcluzând  niciun aspect al suferinţelor vieţii de fiecare zi, m-ai ajutat să înțeleg că am nevoie de ajutorul tău pentru a intra cu umilință în împărăția lui Dumnezeu. Tu, care viețuiești şi domnești împreună cu Tatăl, în unire cu Duhul Sfânt, în vecii vecilor. Amin.

(Lectio divina, Rugăciunea finală)

 

Versiunile text şi pdf pot fi descărcate de aici: Lectio divina (Anul B).

Imagine: Carl Heinrich Bloch, The Sermon on the Mount (1877)

Sursa: commons.wikimedia.org