„Primirea celor mici şi marginalizați” este a treizecea și opta temă propusă de Oficiul pentru Cateheză al Diecezei Romano-Catolice de Iași în seria întâlnirilor Lectio Divina din Timpul de peste an (Anul B). Textul prezintă trei teme din lunga pregătire făcută de Isus discipolilor săi (Mc 9,38-43.45.47-48).

Textul evanghelic prezintă o parte din lunga pregătire făcută de Isus discipolilor săi (Mc 8,22 – 10,52). De această dată, mesajul evanghelic este caracterizat de exigența celor trei trăsături necesare persoanei ce vrea să-l urmeze pe Isus:

  1. corectarea tendinței de a fi „proprietarul” lui Isus (Mc 9,38-40);
  2. primirea „celor mici” (Mc 9,41-42);
  3. angajarea totală în vestirea evangheliei (Mc 9,43-48).

Aceste trei învățături sunt valabile şi astăzi.

În mulţi membri ai Bisericii există tendința antiecumenică de a se închide în ei înşişi, ca şi cum noi am fi creştini mai buni decât alţii.

În lumea de astăzi, dominată de sistemul neoliberal, se propagă un dispreţ pentru „cei mici” şi se mărește astfel tot mai mult numărul refugiaţilor, al marginalizaţilor şi al celor abandonaţi.

Noi, creștinii, avem uneori o dificultate în transmiterea mesajul nostru de solidaritate, mesaj esențial pentru trăirea evangheliei. Dacă noi am trăi cu adevărat evanghelia, lumea ar arăta altfel.

 

Versiunile tet şi pdf pot fi descărcate de aici: Lectio divina (Anul B).

Imagine: Artus Wolfaerts, Christ blessing the children (1600)

Sursa: wikimedia.org