„Lui Isus i s-a făcut milă de ei” este a douăzeci și șaptea temă propusă de Oficiul pentru Cateheză al Diecezei Romano-Catolice de Iași în seria întâlnirilor Lectio Divina din Timpul de peste an (Anul B). Textul prezintă unele atitudini importante ce caracterizau activitatea publică a lui Isus  (Mc 6,30-34).

 

La prima vedere, aceste câteva rânduri par a fi doar o scurtă introducere la minunea înmulțirii pâinilor, realizată într-un loc izolat (Mc 6,35-44). Liturgia cuvântului a considerat că e mai bine să despartă acest text de restul fragmentului, cu scopul de a-i sublinia importanța.

Aceste cinci versete subliniază unele atitudini importante ce caracterizau activitatea publică a lui Isus: grija lui pentru sănătatea şi formarea discipolilor; atenția sa primitoare față de lumea săracă din Galileea; gingăşia sa faţă de toţi oamenii.

Capitolul 6 din Evanghelia după Marcu prezintă situații ce se găsesc în opoziție.

Pe de o parte, Marcu vorbește despre un banchet al morţii, dat de Irod „cu ocazia zilei sale de naștere pentru demnitarii săi, pentru ofițeri şi cei mai de vază din Galileea”; în timpul acestui ospăț a fost ucis Ioan Botezătorul (Mc 6,17-29).

Pe de altă parte, evanghelistul prezintă un banchet al vieții, dat în pustiu de Isus pentru oamenii simpli din Galileea; la acest ospăț au mâncat toți pe săturate, pentru ca fiecare să străbată apoi drumul spre propria casă (Mc 6,35-44). Fragmentul acestei Lectio Divina se află exact între aceste două banchete.

Textul din Mc 6,30-34 subliniază două aspecte foarte importante:

  1. oferă o imagine despre modul în care Isus îi forma pe discipolii săi;
  2. subliniază faptul că vestea cea bună predicată de Isus nu are doar o importanţă doctrinară, ci evidenţiază mai ales primirea, bunătatea, gingăşia, disponibilitatea şi revelarea iubirii lui Dumnezeu.

 

Versiunile text şi pdf pot fi descărcate de aici: Lectio divina (Anul B).

Imagine: Andrey Mironov, Christ with his disciples (2016)

Sursa: commons.wikimedia.org