Misiunea apostolilor este a douăzeci și șasea temă propusă de Oficiul pentru Cateheză al Diecezei Romano-Catolice de Iași în seria întâlnirilor Lectio Divina din Timpul de peste an (Anul B). Textul prezintă trimiterea în misiune a discipolilor  (Mc 6,1-6).

 

După chemarea (în text este folosit termenul „instituirea”) celor doisprezece (Mc 3,13-19), evanghelia notează faptul că Isus le-a spus discipolilor că ei au misiunea de a le predica oamenilor vestea cea bună şi de a-i vindeca de bolile spirituale şi fizice. Sosit fiind momentul primei experiențe de activitate publică, Isus i-a trimis în misiune pe discipoli și le-a cerut să pună în practică ceea ce au învățat de la el.

Isus nu s-a descurajat în fața respingerii violente din partea concetățenilor săi din Nazaret (Mc 6,1-6), ci și-a continuat activitatea publică și i-a trimis doi câte doi pe discipolii săi, cerându-le să-i cheme pe oameni la convertire şi să-i vindece pe toți de Cel Rău şi de bolile fizice.

„Cei doisprezece” – expresie des folosită pentru a indica grupul discipolilor aleși de Isus – au fondat noua comunitate; numărul doisprezece simbolizează atât continuitatea cu planul salvific revelat în vechime, cât și împlinirea acestui plan odată cu sosirea timpului mesianic.

Trebuie menționat faptul că, în mentalitatea iudaică, o mărturie era acceptată doar dacă era dată de o „comunitate” (formată din minim doi membri), nu de o singură persoană. De aceea Isus îi trimite „doi câte doi” pe discipoli și le cere să dea mărturie în mijlocul oamenilor.

 

Versiunile text şi pdf pot fi descărcate de aici: Lectio divina (Anul B).

Imagine: Duccio di Buoninsegna, Appearance on the Mountain in Galilee (1308)

Sursa: commons.wikimedia.org