„Tu ești Petru” este a douăzeci și patra temă propusă de Oficiul pentru Cateheză al Diecezei Romano-Catolice de Iași în seria întâlnirilor Lectio Divina din Timpul de peste an (Anul B). Textul prezintă mărturia dată de Petru în părțile Cezareii lui Filip (Mt 16,13-20).

 

Isus a întrebat mai întâi ce spune lumea despre el: „Cine spun oamenii că este Fiul Omului?”; și, după ce a aflat părerile oamenilor, le-a cerut discipolilor să-i prezinte opiniile lor despre identitatea sa. Petru, în numele tuturor discipolilor, a făcut o frumoasă mărturisire de credinţă, iar Isus a confirmat credința lui Petru.

Isus a voit să afle ce spunea lumea despre el. Răspunsurile culese de discipoli erau diferite: oamenii îl identificau pe Isus cu Ioan Botezătorul, Ilie, Ieremia sau unul dintre profeţi. Când Isus i-a întrebat apoi pe discipoli cu privire la părerea pe care ei o aveau despre el, Petru a răspuns în numele discipolilor şi a afirmat: „Tu ești Cristos, Fiul Dumnezeului celui viu!”.

Prin răspunsul său, Petru a mărturisit că în persoana lui Isus se realiza atât împlinirea profețiilor din Vechiul Testament, cât şi revelația definitivă a Tatălui. Mărturisirea lui Petru nu era însă nouă. Cu puțin timp înainte, chiar după ce îl văzuseră pe Isus mergând pe apă, ceilalţi discipoli făcuseră aceeaşi mărturisire de credinţă: „Cu adevărat eşti Fiul lui Dumnezeu!” (Mt 14,33). În Evanghelia după Ioan, aceeași mărturisire este făcută și de Marta: „Tu eşti Cristos, Fiul lui Dumnezeu, cel care vine în lume” (In 11,27).

 

Versiunile text şi pdf pot fi descărcate de aici: Lectio divina (Anul B).

Imagine: Bartolomeo Manfredi, Santi Pietro e Paolo (1610)

Sursa: commons.wikimedia.org