„Isus vindecă o femeie şi o învie pe fiica lui Iair” este a douăzeci și treia temă propusă de Oficiul pentru Cateheză al Diecezei Romano-Catolice de Iași în seria întâlnirilor Lectio Divina din Timpul de peste an (Anul B). Textul prezintă mesajul două minuni făcute de Isus (Mc 5,21-43).

 

Prima minune a fost făcută pentru o femeie considerată „impură” din cauza unei hemoragii de care suferea de doisprezece ani. A doua minune a fost făcută pentru o copilă de doisprezece ani, care murise cu puţin timp înainte. Conform mentalităţii din acea vreme, orice persoană care atingea sânge sau un cadavru era considerată „impură”. Din acest motiv, aceste două persoane erau considerate ca fiind deja în afara comunității.

Marcu oferă în mod progresiv tot mai multe informații despre Isus. Evanghelistul arată cum misterul împărăției lui Dumnezeu se reflecta în puterea pe care Isus o exercita spre binele discipolilor, al mulţimii şi, mai ales, al celor excluşi şi marginalizaţi.

În același timp, se observă în Evanghelia după Marcu și următoarea situație: în măsura în care se manifesta puterea lui Isus creștea şi incapacitatea discipolilor de a-l înțelege pe Învățătorul lor. Astfel, discipolii erau invitați să-şi schimbe vechile idei despre Mesia. În caz contrar, dificultatea lor de a-l înțelege pe Isus s-ar fi mărit, iar ei s-ar fi îndepărtat tot mai mult de propriul lor Învățător.

 

Versiunile text şi pdf pot fi descărcate de aici: Lectio divina (Anul B).

Imagine: Drouais, Le Christ et la Cananéenne (1784)

Sursa: commons.wikimedia.org