„Isus liniștește furtuna” este a douăzeci și una temă propusă de Oficiul pentru Cateheză al Diecezei Romano-Catolice de Iași în seria întâlnirilor Lectio Divina din Timpul de peste an (Anul B). Textul prezintă momentul în care Isus a potolit furtuna iscată pe Marea Galieei (Mc 4,35-41).

 

Când este așezat pe un perete care îl scoate în evidență, un tablou frumos pare a fi şi mai frumos datorită culorilor peretelui respectiv. Acelaşi lucru îl putem afirma şi despre tabloul liniştirii furtunii: peretele contextului face ca acest eveniment din evanghelie să fie şi mai frumos.

Înainte de prezentarea liniștirii furtunii, Marcu a relatat două parabole despre misterul împărăției lui Dumnezeu prezentă în lucrurile obişnuite ale vieţii (Mc 4,1-34). Acum însă  începe să vorbească despre misterul împărăției lui Dumnezeu manifestată prin puterea lui Isus înaintea discipolilor săi.

Să privim cu atenție această scenă: totul începe de la Isus care potolește marea agitată – simbol al haosului, dar care are şi o putere creatoare (Mc 4,35-41). După relatarea liniștirii furtunii, Marcu îl prezintă pe Isus învingându-l şi alungându-l pe diavol dintr-un posedat: în Isus acționa o putere eliberatoare (Mc 5,1-20). După aceste două evenimente minunate, evanghelistul descrie pe larg modul în care Isus învinge boala şi moartea: în Isus acționa puterea vieții (Mc 5,21-43)! În Isus se află, așadar, o putere creatoare ce eliberează, vindecă şi dă viaţă celor care se apropie de el.

 

Versiunile text şi pdf pot fi descărcate de aici: Lectio divina (Anul B).

Imagine: Gustave Brion, Jesus et Pierre sur les eaux (1863)

Sursa: www.gallery19c.com