„Împărăția lui Dumnezeu este ca un grăunte de muștar” este a douăzecea temă propusă de Oficiul pentru Cateheză al Diecezei Romano-Catolice de Iași în seria întâlnirilor Lectio Divina din Timpul de peste an (Anul B). Textul prezintă două parabole: cea a sămânței care crește și cea a grăuntelui de muștar un fragment de la ultima cină și ultima întâlnire dintre Isus și discipolii săi (Mc 14,12-16.22-26).

 

Doamne, purifică-ne inima şi mintea pentru a ne putea apropia de Cuvântul veșnic. Fă-ne să vedem cu ochi de copil, să credem cu uimire în minune, să vedem cum planul tău de iubire se concretizează și crește dintr-un grăunte mic. Tu ne chemi să facem parte din împărăția ta, însă noi suntem slabi şi avem limitele noastre.

Doamne, ai spus că locuiești în cel mic şi umil. Cel sărman este asemenea unei brazde în solul împărăției tale, o părticică de pământ ce primește grăuntele de muștar şi se lasă cultivat de tine, Dumnezeul vieții. Doamne, ești răbdător şi puternic: doar tu poți să produci roade bogate din nimic. Tu ne oferi totul, ni-l oferi pe Fiul tău, Isus Cristos.

Doamne, împărăția ta este asemenea unui grăunte mic pe care îl încredințezi pământului, un grăunte care apoi crește şi rodește mântuirea. Iubirii tale părintești şi răbdătoare îi încredințăm puținul nostru, încrezători fiind că tu îl vei face să încolțească și să rodească. Amin.

 

Versiunile text şi pdf pot fi descărcate de aici: Lectio divina (Anul B).

Imagine: Pieter Bruegel, Landscape with the Parable of the Sower (1552)

Sursa: commons.wikimedia.org