„Mărturia Duhului Sfânt şi mărturia discipolilor” este a șaptesprezecea temă propusă de Oficiul pentru Cateheză al Diecezei Romano-Catolice de Iași în seria întâlnirilor Lectio Divina din Timpul Pascal(Anul B). Textul prezintă un fragment din discursul rostit de Isus la ultima cină (In 15,26-27; 16,12-15).

 

Liturgia cuvântului prezintă doar câteva versete din marele discurs de despărțire adresat de Isus discipolilor înainte de pătimirea sa (discursul începe în capitolul 13,31 și ține până sfârșitul capitolului 17).

În acest fragment, Isus începe să vorbească despre consecințele inevitabile ale urmării sale, dar şi despre credința şi iubirea față de el. Discipolul trebuie să fie pregătit pentru persecuțiile venite din partea lumii. În timp de persecuții și de suferință însă, va exista un Mângâietor, un Apărător, un Avocat care va da mărturie pentru discipoli şi îi va salva: darul Duhului luminează istoria discipolului şi o umple de speranță. Duhul Adevărului va veni și ne va ajuta să ne apropiem de Cristos, pentru a deveni părtași la misterul lui.

Isus așază în fața mea o situație clară și precisă. El mă ajută să observ un timp nou, un timp deosebit, şi îmi spune că există o tensiune sacră: vine Mângâietorul, Duhul Sfânt. Nu știu dacă m-am pregătit cu adevărat pentru această așteptare sfântă. În fața textului evanghelic citit mă întreb: m-am gândit vreodată la acest dar pregătit pentru mine? Mi-am dat seama oare că Domnul se îngrijește atât de mult de mine, încât vrea să mi-l trimită pe Duhul său, pe Mângâietorul?

 

Versiunile text şi pdf pot fi descărcate de aici: Lectio divina (Anul B).

Imagine: Anthony van Dyck, Pentecost (1620)

Sursa: commons.wikimedia.org