„Vrem să-l vedem pe Isus” este a noua temă propusă de Oficiul pentru Cateheză al Diecezei Romano-Catolice de Iași în seria întâlnirilor Lectio Divina din Timpul Postului Mare (Anul B). Episodul prezentat în fragmentul analizat are un fundament istoric și vrea să sublinieze în primul rând că deschiderea faţă de păgâni a început deja cu Isus.  (In 12,20-23).

Mihai Roca  I  15 martie 2021

 

Domnule, vrem să-l vedem pe Isus. Este vorba despre cererea pe care o adresează unii greci lui Filip. Despre ei se afirmă că „urcaseră să se închine de sărbători”. Probabil sunt acele persoane „cu frică de Dumnezeu” din rândul păgânilor despre care se aminteşte deseori în textele din Noul Testament; erau simpatizanţi ai religiei ebraice, chiar dacă nu erau adevăraţi iudei. Originea lor ar putea fi siro-feniciană, aşa cum reiese din episodul relatat de evanghelistul Marcu (7,26), atunci când vorbeşte despre femeia care cere vindecarea fiicei sale. La prima vedere s-ar putea ca în întrebarea acestor greci să putem identifica doar curiozitatea de a se apropia de un personaj atât de cunoscut şi controversat.

Contextul în care Ioan ne prezintă însă această întrebare ne arată că aceştia îl căutau într-adevăr pe Isus cu inima deschisă. Cu atât mai mult cu cât ni se spune că îl caută după ce se afirmase anterior: „Iată, lumea s-a dus după el!” (In 12,19). Informaţia este interpretată de Isus ca fiind „venirea ceasului Fiului Omului”.

Motivul pentru care aceştia s-au adresat mai întâi lui Filip, iar acesta lui Andrei se datorează faptului că cei doi erau din Betsaida, un oraş unde lumea era amestecată din punct de vedere etnic şi trebuia găsită o cale de înţelegere între diferitele dialecte. Cele două personaje reprezintă două sensibilităţi: Filip este mai tradiţionalist (aşa cum reiese din afirmaţia sa după ce l-a cunoscut pe Isus – In 1,45), pe când Andrei, care deja participase la mişcarea spirituală a lui Ioan Botezătorul, avea un caracter mai deschis în faţa „noutăţii” (cf. In 1,41).

Acest lucru vrea să indice că o anumită comunitate ce se deschide în faţa păgânilor, acceptând întrebarea celor care caută cu o inimă sinceră trebuie să fie primită de marea comunitate (Biserica) şi să fie deschisă în faţa diferitelor forme de sensibilitate religioasă.

 

Versiunile text şi pdf pot fi descărcate de aici: Lectio divina (Anul B).

Imagine: Rembrandt Harmensz van Rijn, Head of Christ (1648)

Sursa: wikipedia.org