Lectio Divina: „Cu adevărat tu ești Fiul lui Dumnezeu” este a unsprezecea temă propusă de Oficiul pentru Cateheză al Diecezei Romano-Catolice de Iași în seria întâlnirilor lectio divina din Timpul de peste An (Anul A). Textul biblic prezintă minunea umblării pe apă a lui Isus (Mt 14,22-33).

Mihai Roca  |  3 august 2020


Cu respectarea normelor date de autoritățile civile privind măsuri de prevenire și de răspândire a COVID-19, întâlnirea lectio divina se va desfășura miercuri, 5 august 2020, ora 19:00, la Mănăstirea „Maica Unității” din Viișoara (NT).

Înmulțirea pâinilor (14,13-21) ar fi putut da naștere în gândurile discipolilor unor așteptări triumfaliste referitoare la împărăția lui Dumnezeu. Prin urmare, Isus le spune imediat să plece. El „i-a zorit” să plece, un verb neobișnuit, cu o puternică semnificație. Poporul îl aclamă pe Isus ca pe un profet (In 6,14-15) și dorește să îl numească şi conducător politic. Discipolii sunt predispuși să îl înțeleagă greșit (Mc 6,52; Mt 16,5-12), există riscul de a se lăsa conduși de entuziasmul poporului. Discipolii trebuie să abandoneze această situație.

Cum reacționez în momentele de tulburare și de frământare interioară? Cum se integrează în mine prezența și absența Domnului? Ce loc are în viața mea rugăciunea personală și dialogul cu Dumnezeu?

Ce îi cerem lui Dumnezeu în noaptea frământărilor? O minune care să ne elibereze? O credință mai puternică? Prin care comportament al nostru ne asemănăm lui Petru?

Doamne Isuse, uneori suntem plini de entuziasm și uităm că tu ești izvorul bucuriei noastre. În momentele de tristețe nu te căutăm sau dorim o intervenție miraculoasă a ta. Acum știm că nu ne abandonezi niciodată și că nu trebuie să ne temem. Rugăciunea este și puterea noastră. Mărește credința noastră, suntem dispuși să ne riscăm viața pentru Împărăția ta! Amin.

Versiunile text şi pdf pot fi descărcate de aici: Lectio divina (Anul A).