„Secerișul este mare” este a doua temă propusă de Oficiul pentru Cateheză al Diecezei Romano-Catolice de Iași în seria întâlnirilor Lectio Divina din Timpul de peste An (Anul A). Textul biblic prezintă începutul discursului despre misiune (Mt 9,36 – 10,8).

Mihai Roca  |  8 iunie 2020


 

Cu respectarea ultimelor norme date de autoritățile civile pentru „starea de alertă” (15 mai 2020) în vederea prevenirii răspândirii coronavirusului (COVID-19), întlnirea lectio divina va avea loc marți, 9 iunie 2020, ora 19:00, în biserica „Sfinții Apostoli Petru și Paul” din Traian (NT).

După ce a propus noul program ca alternativă la mentalitatea existentă (Mt 5), după ce a vestit depășirea Legii și a respectării ei prin cele mai importante cerințe de iubire (Mt 6 – 7), după ce a pus în practică ceea ce a vestit prin gesturi concrete de eliberare (Mt 8 – 9), Isus îi cheamă pe discipolii săi și îi trimite în mijlocul mulțimilor, dându-le și lor aceleași puteri pe care le avea el (Mt 10).

Evanghelistul Matei scoate în evidență iubirea lui Dumnezeu față de poporul lui Israel. Misiunea încredințată apostolilor este foarte solicitantă: să vindece bolnavii, să îi învie pe cei morți, să alunge diavolii. Trebuie înțeleasă doar în sens metaforic? Cu siguranță există bolnavi și morți la suflet care nu sunt mai puțin de vindecat și de readus la viață decât cei bolnavi și morți fizic, există persoane posedate de ideologii și mentalități distrugătoare.

Trebuie amintit însă că Isus este cel care îi trimite pe apostoli și pentru el nimic nu este imposibil: „Credeți-mă! Eu sunt în Tatăl și Tatăl în mine. Dacă nu pentru altceva, credeți datorită lucrărilor acestora! Adevăr, adevăr vă spun, cine crede în mine va face și el lucrările pe care le fac eu și va face și mai mari decât acestea, căci mă duc la Tatăl” (In 14,11-12).

Dumnezeule, care ai făcut din noi un popor profetic și sacerdotal, chemat să fie semn vizibil al noii realități a împărăției tale, fă să trăim în comuniune deplină cu tine în jertfa de laudă și în slujirea adusă fraților noștri, pentru a deveni misionari și martori ai Evangheliei; fie ca mila ta să devină mila noastră, urgența ta în opera misionară să devină urgența noastră! Da, Doamne, trimite-mă pe mine! Amin.

Versiunile text şi pdf ale întâlnirilor Lectio divina pot fi descărcate de aici: Lectio divina (Anul A).