„Promisiunea trimiterii Duhului Sfânt” este a cincea temă propusă de Oficiul pentru Cateheză al Diecezei Romano-Catolice de Iași în seria întâlnirilor Lectio Divina din Timpul Pascal (Anul A). Este aprofundat momentul de la Cina de Taină în care Isus  introduce atât promisiunea trimiterii Duhului Sfânt ca mângâietor, ca prezență sigură, cât și promisiunea venirii Tatălui și a lui însuși în mijlocul ucenicilor (In 14,15-21).

Maria Andrici  |  11 mai 2020


 

Întâlnirea Lectio Divina se va desfășura marți, 12 mai 2020, ora 19:00, în Oratoriul „Maria Bambina”, Biserica „Înălțarea Sfintei Cruci”, Bacău.

Organizarea catehezei va ține cont de respectarea normelor date în Ordonanța Militară nr. 4 din 29 martie 2020 privind măsuri de prevenire a răspândire a COVID-19.

În doar câteva versete Isus introduce atât promisiunea trimiterii Duhului Sfânt ca mângâietor, ca prezență sigură, cât și promisiunea venirii Tatălui și a lui însuși în mijlocul ucenicilor care, prin credință, vor fi crezut în el și vor fi păzit poruncile sale. Acest fragment se deschide și se încheie cu aceleași cuvinte: proclamarea și invitația la iubirea față de Domnul.

Tatăl este prezentat de către Isus ca Cel care dăruiește. Iar Isus apare ca cel care se roagă, cel care îl roagă pe Tatăl pentru binele nostru. Își înalță mâinile în rugăciune pentru noi la fel cum le înalță pentru a fi răstignit pe cruce.

Isus ne destăinuie relația sa de iubire cu Tatăl. El reînnoiește promisiunea iubirii sale față de toți cei care îl iubesc, mai precis, o manifestare continuă a iubirii lui față de noi.

Ni se cere o iubire adevărată, care să știe să se transforme în gesturi concrete, în atenție față de Cuvânt și față de cei care-l iubesc pe Domnul – o iubire care se poate verifica prin păzirea poruncilor. Dacă Iubirea nu este dăruită, nu este împărtășită, se îndepărtează, dispare, se transformă în boală, în singurătate.

Doamne, învață-ne să iubim!