„Li s-au deschis ochii” este a doua temă propusă de Oficiul pentru Cateheză al Diecezei Romano-Catolice de Iași în seria întâlnirilor Lectio Divina din Timpul Pascal (Anul A).  Este aprofundat episodul din Emáus (Lc 24,13-35).

Mariana Sofronie  |  20 aprilie 2020


 

Întâlnirea Lectio Divina se va desfășura sâmbătă, 25 aprilie 2020, ora 19:00, la Sanctuarul „Fericitul Ieremia Valahul” din Onești (BC).

Marea zi a învierii lui Cristos a devenit bucuria și învierea noastră. Unii au înviat la Paște împreună cu Isus Cristos, alții se găsesc pe drumul spre Emaus, pregătiți pentru a deveni martori și mărturisitori ai învierii.

Drumul spre Emaus este o lungă drumeție împreună: împărtășirea temerilor și a deziluziilor confruntate mereu cu taina Cuvântului.  Evenimentele nu sunt reinterpretate pentru a le uita și a le înstrăina, ci pentru a le face să iasă la suprafață, din interior, pentru a le înțelege, pentru a le transforma într-un motiv al unui alt sens dat vieții.

Pășind în compania lui Isus, descoperim o înțelepciune care interpretează temerile noastre interpretând istoria mântuirii. Este vorba despre o lectură ce eliberează din interior și trezește o voință de adeziune la valorile evanghelice. Învierea este astfel nu numai o zi de sărbătoare, ci cale, adevăr și scop.

Doar luând în serios „bucurii și dureri, speranțe și frământări” (Gaudium et spes, nr. 1), credința devine cu adevărat un cuvânt de viață, întrupat și eliberator pentru fiecare dintre noi.

Organizarea catehezei va ține cont de respectarea normelor date în Ordonanța Militară nr. 4 din 29 martie 2020 privind măsuri de prevenire a răspândire a COVID-19.