„L-am văzut pe Domnul” este prima temă propusă de Oficiul pentru Cateheză al Diecezei Romano-Catolice de Iași în seria întâlnirilor Lectio Divina din Timpul Pascal (Anul A).  Sunt aprofundate două apariții: prima întâlnire dintre Isus și discipoli, în seara din ziua învierii;  întâlnirea dintre Isus, discipoli și Toma la opt zile după înviere (Ioan 20,19-31).

Maria Andrici  |  13 aprilie 2020


 

Întâlnirea Lectio Divina se va desfășura marți, 14 aprilie 2020, ora 19:00, în Oratoriul „Maria Bambina”, Biserica „Înălțarea Sfintei Cruci”, Bacău.

Evanghelistul Ioan ne prezintă într-o singură zi o acumulare de experiențe, temeri, mesaje, confidențe. Cel Înviat se arată cu două aspecte evidente: trupul său străpuns, real, și nu imaginat; corpul său este acum aici, înviat, biruitor, viu. În aceste douăsprezece-cincisprezece ore se trece de la neliniștea Magdalenei, care așteaptă cu nerăbdare lumina zorilor (In 20,1), la alergarea lui Ioan și Petru la mormânt (In 20,4). Și din nou de la arătarea Celui Înviat Magdalenei în grădină (In 20,14-15) la întâlnirea înspăimântată din spatele ușilor închise (v. 19), de la bucuria discipolilor la „vederea Domnului” (v. 20).

O criză de credință este întotdeauna o invitație de a abandona vechile reprezentări și de a lăsa în urmă imaginile obișnuite ale lui Dumnezeu. (Anselm Grün)

Criza lui Toma ne vorbește despre criza fiecărui om din toate timpurile, despre atenția datorată celor care nu erau acolo când „semnele” au reprezentat un ajutor.

Aparițiile Celui Înviat au funcția de a reda încrederea și unitatea comunității discipolilor: o încredere nu fără a ține cont de șocul umilirii și morții Învățătorului, ci incluzând constatarea că Învățătorul este viu și biruitor, dar cu rănile vizibile ale umilirii.

Transmiterea credinței trebuie să rămână discretă, fără a influența culorile misterului și nici pe cele ale durerii. Acest lucru ni-l sugerează Isus, arătându-se plin de răni. Doamne, ajută-ne să te descoperim în semnele timpului de astăzi!

Organizarea catehezei va ține cont de respectarea normelor date în Ordonanța Militară nr. 4 din 29 martie 2020, privind măsuri de prevenire a răspândire a COVID-19.