„Misterul jertfei totale a lui Cristos” a fost a șasea cateheză a PS Iosif Păuleț prezentată joi, 2 aprilie 2020, ora 19.00, în catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iași.

Mihai Roca  |  3 aprilie 2020


 

Relatarea patimii în Duminica Floriilor (Mt 26,14-27,66) ne reamintește an de an că misterul jertfei și al glorificării lui Isus Cristos pe cruce face parte din planul de mântuire al lui Dumnezeu. În acest plan divin suntem și noi parte ca frați în Cristos și fii ai Tatălui ceresc.

Cateheza prezintă mai întâi misterul vieții, patimii și morții lui Isus. Sunt evidențiate mesajele centrale din catehezele ținute în timpul Postului Mare. De asemenea, sunt prezentate sintetic momente din patima lui Isus. În partea finală a catehezei este evidențiată valoarea infinită a prețului de răscumpărare și a iubirii lui Cristos care îi îmbrățișează pe toți oamenii.

Mister lui Isus Cristos este locul în care Dumnezeu se revelează și se lasă întâlnit de fiecare dintre noi, subliniază Preasfințitul Iosif. Desigur, putem să cunoaștem multe momente din viața lui Isus, dar acest lucru nu este suficient pentru a pătrunde în taina vieții sale. Este important să înțelegem că aici mister nu este sinonim cu secret. Misterul cuprinde inefabilul plan de mântuire destăinuit în persoana lui Isus din Nazaret. Dorim să ne apropiem de acest mister? Dorim să ne apropiem de Isus Cristos cel răstignit? Nu este ușor. Nu este ceva obișnuit. Este un har! Să-l căutăm în paginile Sfintei Scripturi! Să permitem luminii harului divin să ne învăluie înainte de a ne îndrepta privirea spre cruce!”

În fața jertfei totale lui Cristos nu își găsesc locul întrebările, nici cuvintele meșteșugite, nici raționamentele sofisticate. Doar contemplația este singura atitudine posibilă în fața misterului lui Cristos. În centrul misterului celebrat în Săptămâna Sfântă nu se află un eveniment sau o sărbătoare. În centru se află iubirea infinită a lui Cristos, o iubire care se dăruiește fără limite și îi îmbrățișează pe toți oamenii. Această iubire ajunge la noi și ne copleșește.

Invitându-ne să reflectăm asupra cuvintelor admirație, gratitudine și contemplație, Preasfințitul Iosif încheie cateheza cu aceste îndemnuri:

„Când ne vom apropia de ceremoniile sacre din zilele sfinte, să rămânem în admirație. Să ne exprimăm gratitudinea pentru iubirea nețărmurită a lui Isus pentru fiecare dintre noi. Să permitem harului divin să locuiască în mintea și în inima noastră, și să contemplăm jertfa mântuitoare a lui Isus de pe cruce. Iar când ne vom fi apropiat de taina prețului plătit de Isus pentru răscumpărarea noastră, în liniștea sacră a zilelor sfinte, să-i aducem lui Dumnezeu prinosul nostru de laudă și mulțumire”.

Textele catehezelor sunt disponibile pe site-urile: www.ercis.ro și www.cateheze.ro.