„Cred, Doamne” este a patra temă propusă de Oficiul pentru Cateheză al Diecezei Romano-Catolice de Iași în seria întâlnirilor Lectio Divina din Timpul Postului Mare (Anul A). Lectio Divina prezintă vindecarea orbului din naștere (Ioan 9,1.6-9.13-17.30-41).

Mariana Sofronie  |  16 martie 2020


 

Ne putem imagina dificultatea sărmanului orb în a argumenta vindecarea sa și în a-și stăpâni stupoarea bucuriei simple și mari. Lumina era în sfârșit vizibilă și pentru el, o lumină care îi fusese negată încă de la naștere.

Minunea repetă aceeași schemă ce se prezintă iar și iar în situații diferite: nu reușim să iertăm istoria atunci când propune un alt chip al lui Dumnezeu, o altă față a omului. Adevărata cunoaștere are nevoie de o conștientizare profundă, de riscuri și de tensiuni, dar și de libertate. A-l recunoaște în Isus pe Cristos reprezintă uneori un salt riscant.

Întâlnirea Lectio Divina se va desfășura fără public, numai cu membrii din comunitate, în următoarele centre:

  1. „Casa Surorilor Dominicane” din Siret (SV): marți, 17 martie 2020, ora 18:00.
  2. Oratoriul „Maria Bambina”, Biserica „Înălțarea Sfintei Cruci”, Bacău: marți, 17 martie 2020, ora 19:00.
  3. Sanctuarul „Fericitul Ieremia Valahul” din Onești (BC): marți, 17 martie 2020, ora 18:30.
  4. Mănăstirea „Maica Unității” din Viișoara (NT): joi, 19 martie 2020, ora 19:00.
  5. Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Paul” din Traian (NT): joi, 19 martie 2020, ora 19:00.
  6. „Casa Providenței” din Iași: vineri, 20 martie 2020, ora 18:00.

Cu siguranță e un dar nemărginit libertatea interioară a atâtor persoane iluminate care discern cu naturalețe lumina de întuneric, binele de rău, dar este adevărat și că nimeni nu se naște iluminat. Interiorizarea se realizează prin dorința de a umaniza lumea și este drumul spre a-l face vizibil pe Celălalt. Trebuie să fim atenți la zelul nostru, la fel cum trebuie să fim atenți și la alte slăbiciuni; această dimensiune proclamată uneori ca unică ancoră de salvare este în același timp atât cauza unei confuzii iraționale, cât și neșansa unei închideri față de viață.