„Credința în Isus Cristos” a fost a patra cateheză a PS Iosif Păuleț prezentată joi, 12 martie 2020, ora 19.00, în catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iași.

Mihai Roca  |  20 martie 2020


 

Recunoașterea prezenței lui Mesia în persoana lui Isus din Nazaret este unul dintre mesajele centrale ale acestei cateheze. La această recunoaștere a ajuns orbul din naștere, personajul din centrul dialogurilor și al interogărilor descrise în pericopa evanghelică (In 9,1-41).

„Prin rugăciune, meditație și contemplație, printr-o conștientizare profundă a prezenței lui Dumnezeu în mijlocul nostru, putem ajunge la o adevărată cunoaștere a lui Mesia – a subliniat Preasfințitul Iosif. Dar acest mod de cunoaștere nu este cunoscut de mulți. Este ignorat. Este refuzat. Aduce riscuri. Provoacă tensiuni. Această cunoaștere este profundă, este susținută de harul divin.”

Mesajul din evanghelie pune în umbră logica acestei lumi. Iar acest fapt ne surprinde și ne lasă cu întrebări. Cum e posibil ca tocmai cel abandonat și lăsat la marginea societății să ajungă la recunoașterea lui Mesia? De ce se pun etichete în dreptul celor sărmani? Cum e posibil să li se nege celor simpli dreptul la o viață liniștită și normală în societate? De ce atâtea interogatorii în viața celui vindecat?

Rămâne bine fixată în memorie imaginea acelui orb din naștere. Nu cunoștea lumina… Nu putea să vadă chipurile persoanelor din jur… Nu văzuse niciodată chipurile celor dragi… Ce bucurie nespusă a adus Isus în viața lui! Odată cu lumina ochilor a intrat și bucuria în viața lui. Se bucura nespus de tot ceea ce vedea, de tot ce exista în jurul lui. Descoperea acum totul. Îi privea pe toți nu doar cu ochii, cât mai ales cu inima, cu multă credință și iubire.

Tocmai cel care stătea la poarta de intrare în templu și cerșea primise harul de a recunoaște ziua lui Mesia – ziua ce aduce lumina și pacea în viața celui care se apropie cu adevărat de Dumnezeu. Pur și simplu acesta se bucura de vedere, vorbea despre noutatea din viața lui. Le spunea tuturor că Isus i-a schimbat viața. I-a dăruit lumina. Și nu numai că vedea, dar putea şi să vadă lumina, să-l vadă în Isus pe Fiul Omului.

Cu o consecință directă în viața celui care crede, aceasta este invitația centrală din cateheză: să ascultăm în liniște dialogul dintre Isus și cel vindecat. „Crezi tu în Fiul Omului?” – „Cine este, Doamne, ca să cred în el?” – „L-ai și văzut. Este cel care vorbește cu tine.” –  „Cred, Doamne.” Este un dialog unic! Isus îi oferea celui vindecat darul descoperirii Fiului Omului, iar cel vindecat se închina înaintea lui, recunoscând în el pe Cel trimis, pe Fiul Omului.

Este mare darul cunoașterii, al apropierii de Isus Cristos, al recunoașterii prezenței lui Dumnezeu în tot ceea ce trăim, în tot ce se întâmplă în viața noastră. Să avem tăria de a spune și noi aceleași cuvinte: „Cred, Doamne!” Avem nevoie de darul credinței. În fiecare zi pășim pe calea vindecării, a familiei și a credinței. Când mergem pe aceste căi, îi întâlnim zilnic pe cei de lângă noi cu mâinile întinse. Și atunci vedem că, de fapt, primii care întind mâinile suntem chiar noi. Mai ales în aceste zile. Avem nevoie de ajutorul semenilor și de ajutorul lui Dumnezeu.

Avem nevoie de un dialog care să ne conducă la cunoașterea adevărată. Așa cum găsim în paginile acestei cateheze inspirate din pericopa vindecării orbului din naștere.

Cuvântul de învățătură din cateheză poate să ne întărească în credință și să ne apropie mai mult unii de alții, poate să ne apropie mai mult și de Dumnezeu. Poate să ne deschidă ochii și să aducă multă lumină în viața noastră. Poate să ne aducă liniște și să ne întărească în convingerea că vom trece cu bine peste momentele dificile.

La sfârșitul catehezei, PS. Iosif lansează o serie de întrebări în cascadă: „Nu trece o singură zi în care să nu întâlnim pe cineva cu mâinile întinse. Ați remarcat acest lucru? Și ce ați făcut? Ați adus o rază de lumină? Ați alinat o durere sau ați potolit o situație de suferință? Ați văzut în persoana celui întâlnit chipul lui Isus Cristos?”

Textele catehezelor sunt disponibile pe site-urile: www.ercis.ro și www.cateheze.ro.