Tema a treia: „Dă-mi să beau – propusă de Oficiul pentru Cateheză al Diecezei Romano-Catolice de Iași în seria întâlnirilor Lectio Divina din Timpul Postului Mare (Anul A) – prezintă dialogul dintre Isus și samariteană la fântâna lui Iacob (In 4,5-30.39-42).

Prof. Maria Andrici  |  9 martie 2020


 

Femeia samariteană de la fântână este unul dintre episoadele cele mai inspirate din Evanghelia după Ioan. Conform tradiției, știm că un învățător nu vorbea cu o femeie singură, cu atât mai puțin dacă aceasta era samariteană. Isus îndepărtează barierele tabuurilor religioase, culturale, sociale, antropologice, și răspunsul lui este generos, surprinzător, curajos. Nu pornește de sus, din categoriile adevărurilor sau de la judecata morală: el doar a cerut apă unei femei care avea o inimă însetată de afecțiune, pentru că afecțiunea ei fusese prost răsplătită. Noi avem curajul să riscăm sau suntem mereu preocupați de bunele aparențe?

Întâlnirea Lectio Divina se va desfășura în următoarele centre:

  1. „Casa Surorilor Dominicane” din Siret (SV): marți, 10 martie 2020, ora 18:00.
  2. Oratoriul „Maria Bambina”, Biserica „Înălțarea Sfintei Cruci”, Bacău: marți, 10 martie 2020, ora 19:00.
  3. Sanctuarul „Fericitul Ieremia Valahul” din Onești (BC): marți, 10 martie 2020, ora 18:30.
  4. Mănăstirea „Maica Unității” din Viișoara (NT): joi, 12 martie 2020, ora 19:00.
  5. Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Paul” din Traian (NT): joi, 12 martie 2020, ora 19:00.
  6. „Casa Providenței” din Iași: vineri, 13 martie 2020, ora 18:00.

 

Să vorbești cu femeile înseamnă să ai curajul de a te opri împreună cu ele la fântâna lui Iacób, acolo unde vechile tradiții ni le prezintă ca pe niște ființe ce trebuie apărate sau cu care să ne unim prin legătura căsătoriei (cf. Ex 2,17-18; Gen 2,1-14).

Dumnezeu a cerut de băut unei femei! Dumnezeu cere și astăzi femeilor să aibă grijă de el atunci când este obosit. De atunci, toate femeile știu că pot potoli setea lui Dumnezeu și a oamenilor fără să suporte procese, fără să audă condamnări.

Credința nu înseamnă doar să îți satisfaci curiozitatea și să afli ceva despre cineva, ci înseamnă să cunoști, să verifici, să aderi la Acela care este Apa Vieții.