Tema a doua: „Ridicați-vă și nu vă temețipropusă de Oficiul pentru Cateheză al Diecezei Romano-Catolice de Iași în seria întâlnirilor Lectio Divina din Timpul Postului Mare (Anul A)prezintă schimbarea la față a lui Isus pe muntele Tabor  (Mt 17,1-9).

Mariana Sofronie  |  2 martie 2020


 

În a doua săptămână din Postul Mare, meditând asupra vieții personale, Isus ne însoțește pe munte și ne îndeamnă să mergem și să acceptăm provocarea ascultării. Pornind de la chipul luminos al Domnului în fața căruia dispare teama și frica de eșec și se disipă dorința exagerată de comoditate și bunăstare, să facem efortul de a distruge idolii din noi, de a ne lăsa atinși și schimbați de Isus, Fiul lui Dumnezeu.

Întâlnirea Lectio Divina se va desfășura în următoarele centre:

  1. „Casa Surorilor Dominicane” din Siret (SV): marți, 3 martie 2020, ora 18:00.
  2. Oratoriul „Maria Bambina”, Biserica „Înălțarea Sfintei Cruci”, Bacău: marți, 3 martie 2020, ora 19:00.
  3. Mănăstirea „Maica Unității” din Viișoara (NT): joi, 5 martie 2020, ora 19:00.
  4. Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Paul” din Traian (NT): joi, 5 martie 2020, ora 19:00.
  5. „Casa Providenței” din Iași: vineri, 6 martie 2020, ora 18:00.
  6. Sanctuarul „Fericitul Ieremia Valahul” din Onești (BC): sâmbătă, 7 martie 2020, ora 18:30.

Schimbarea la față nu este numai o întâlnire cu Domnul Cristos, dar și cu o istorie ce are la bază o memorie (Ilie și Moise). Cu această istorie trebuie să dialogăm. Prin această memorie trebuie să ne deschidem către viitor.
Istoria sfântă este cea pe care o trăim în fiecare zi, Isus nu a rămas pe muntele Tabor, a continuat să meargă alături de prietenii săi în cotidian – care este alcătuit și din surprize dureroase – până la Ierusalim.
Acolo unde creștinul se apleacă asupra temerilor celui care este nesigur sau care se simte marginalizat din varii motive, acolo sunt pronunțate cuvintele: „Ridică-te și nu te teme!” – iată lumina care ne transfigurează!