Tema a cincea: Să nu-l ispitești pe Domnul Dumnezeul tău coordonat de Oficiul pentru Cateheză al Diecezei Romano-Catolice de Iași în seria întâlnirilor Lectio Divina din Timpul Postului Mare (Anul A)prezintă ispitirea lui Isus în pustiu, la sfârșitul celor patruzeci de zile și patruzeci de nopți de post și rugăciune (Mt 4,1-11).

Maria Andrici  |  20 februarie 2020


 

Trăim și ne hrănim cu iubirea providențială a lui Dumnezeu. Isus spune că hrana materială nu este nici acum unica valoare. Corpul și exigențele sale nu pot deveni unica valoare, ca și cum ar fi o divinitate, o obsesie care trebuie satisfăcută în orice fel. Cel care nu îl iubește pe Dumnezeu nu are încredere în el; cel care nu îl iubește cu adevărat este mereu într-o căutare veșnică a confirmărilor.

Încercarea lui Isus în singurătate ne arată pe scurt care trebuie să fie alegerile noastre: în fața atracției consumerismului, a tentației câștigurilor și a ambiției, noi riscăm să fim înșelați. Sursa din care ne inspirăm pentru a face alegerile noastre este aceeași sursă din care s-a inspirat Isus: cuvântul lui Dumnezeu.

Întâlnirea Lectio Divina se va desfășura în următoarele centre:

  1. Sanctuarul „Fericitul Ieremia Valahul” din Onești (BC): luni, 24 februarie 2020, ora 18:30.
  2. „Casa Surorilor Dominicane” din Siret (SV): marți, 25 februarie 2020, ora 18:00.
  3. Oratoriul „Maria Bambina”, Biserica „Înălțarea Sfintei Cruci”, Bacău: marți, 25 februarie 2020, ora 19:00.
  4. Mănăstirea „Maica Unității” din Viișoara (NT): joi, 27 februarie 2020, ora 19:00.
  5. Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Paul” din Traian (NT): joi, 27 februarie 2020, ora 19:00.
  6. „Casa Providenței” din Iași: vineri, 28 februarie 2020, ora 18:00.

Nu este simplu, nici entuziasmant să ne regăsim pe noi înșine, împinși de Duh în deșert: este ca și cum ne-am privi în oglindă și nu am fi dispuși să acceptăm propriile defecte naturale. În locul deșertului, acolo unde pare că slăbiciunile noastre nu au nicio șansă, preferăm zarva obișnuită care nu acordă pauze inimii și minții, însă deșertul este fundamental în drumul nostru către maturitate.