Tema a patra: „Nu te teme să o iei pe Maria, soția tapropusă de Oficiul pentru Cateheză al Diecezei Romano-Catolice de Iași în seria întâlnirilor Lectio Divina din Timpul Adventului (Anul A)prezintă nașterea lui Isus și momentul în care Iosif, în vis, a primit de la un înger vestea că Maria este însărcinată (Mt 1,18-25).

Omul lui Dumnezeu pășește amintindu-și visul, amintindu-și că va mai visa! Textul lui Matei vorbește într-o formă riguroasă și incisivă despre două posibilități pe care omul le are în fața sa. Misterul poate fi izolat în sfere întunecate pentru că ne temem și vrem să îl expropriem de forța și fragilitatea care se exprimă prin întrupare. Putem, în schimb, să încercăm să îl încătușăm în orice fel de paradigmă: raționalitatea extremă, semnele puterii sau în orice altceva. Visul și îngerii, itinerariul și neliniștile omenești sunt pagini ale unei unice istorii: o istorie de iubire.

Întâlnirea Lectio Divina se desfășoară în următoarele centre:

  1. „Casa Surorilor Dominicane” din Siret (SV): marți, 17 decembrie 2019, ora 18:00.
  2. Oratoriul „Maria Bambina”, Biserica „Înălțarea Sfintei Cruci”, Bacău: marți, 17 decembrie 2019, ora 19:00.
  3. Mănăstirea „Maica Unității” din Viișoara (NT): miercuri, 18 decembrie 2019, ora 19:00.
  4. Sanctuarul „Fericitul Ieremia Valahul” din Onești (BC): miercuri, 18 decembrie 2019, ora 19:00.
  5. Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Paul” din Traian (NT): joi, 19 decembrie 2019, ora 18:00.
  6. „Casa Providenței” din Iași: vineri, 20 decembrie 2019, ora 18:00.

Această lectură este numită și „vestirea făcută lui Iosif”, fiind citită în mod special în cadrul pregătirii pentru Crăciun. În liturgia din timpul Adventului, odată cu figura lui Ioan Botezătorul este prezentată în mod logic și cea a lui Iosif, tâmplarul-muncitor, chemat pentru a avea o mare responsabilitate atât față de Fecioara-Mamă, cât și față de Fiul lui Dumnezeu. Iosif apare ca ultimul dintre „drepții” lui Israel.