Tema a doua: „Convertiți-vă” – propusă de Oficiul pentru Cateheză al Diecezei Romano-Catolice de Iași în seria întâlnirilor Lectio Divina din Timpul Adventului (Anul A) – prezintă mesajul central al predicii lui Ioan Botezătorul (Mt 3, 1-12).

Sunt cei care își bazează propria credință pe apartenență și o transformă într-un fel de „autorizație” a mărturiei. O credință proclamată în mod triumfal în locurile cu prestigiu. Limbajul și imaginea lui Ioan Botezătorul ne invită să privim dintr-o altă perspectivă, în care convertirea nu este văzută ca o valoare dobândită, iar adevărul trebuie căutat și așteptat, niciodată posedat. Din periferie primim invitația la autenticitate și simplitate: valori pe care se bazează mărturia care poate face ca fiii lui Abraham să se nască din pietre!

Întâlnirea Lectio Divina se desfășoară în următoarele centre:

  1. „Casa Surorilor Dominicane” din Siret (SV): marți, 3 decembrie 2019, ora 18:00.
  2. Oratoriul „Maria Bambina”, Biserica „Înălțarea Sfintei Cruci”, Bacău: marți, 3 decembrie 2019, ora 19:00.
  3. Mănăstirea „Maica Unității” din Viișoara (NT): miercuri, 4 decembrie 2019, ora 19:00.
  4. Sanctuarul „Fericitul Ieremia Valahul” din Onești (BC): miercuri, 4 decembrie 2019, ora 19:00.
  5. Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Paul” din Traian (NT): joi, 5 decembrie 2019, ora 18:00.
  6. „Casa Providenței” din Iași: vineri, 6 decembrie 2019, ora 18:00.

Multe discursuri tind să transforme anunțul profetic în cărți cu conținut deja datat, schimbă coperta, dar cuvintele sunt cele de demult, și astfel sunt răsplătite nostalgiile celui care se simte neadaptat într-o lume pe care o consideră uitată pe Dumnezeu. Dar speranța „strigată” de Ioan amintește și astăzi că „pot lua naștere din aceste pietre” fii ai lui Abraham, dacă vom rămâne deschiși spațiilor și dimensiunilor neașteptate!