Joi, 28 noiembrie 2019, la ora 19:00, în catedrală, Preasfințitul Iosif deschide seria catehezelor dedicate Anului Sfintei Liturghii. Prima temă este: „Vegheați! Mântuirea este aproape”. Preasfințitul ne invită să pătrundem mai adânc atât în înțelegerea învățăturii din prima duminică din Timpul Adventului, cât și în semnificația riturilor introductive de la Sfânta Liturghie.

Mihai Roca  |  24 noiembrie 2019


 

Când se va întâmpla venirea Fiului omului? Când va fi acel ceas și ce semne vor prevesti împlinirea lui? La aceste întrebări căutau răspunsuri primii creștini și, asemenea lor, spune Preasfințitul Iosif, căutăm să răspundem și noi în această primă cateheză, acum, la începutul Adventului.

Isus vedea semnele împlinirii profețiilor mesianice din vechime și, de aceea, le-a cerut tuturor să-i înțeleagă învățăturile în lumina prezenței sale în mijlocul lor. El le-a spus că venirea Fiului omului se va întâmpla chiar în cadrul normal al vieții de zi cu zi. Profețiile se vor adeveri în timpul lucrărilor de la câmp și a lucrărilor de la moară. Mântuirea oamenilor se va împlini chiar în normalitatea vieții lor de zi cu zi. În acea zi, unii vor fi „luați” – adică vor fi salvați -, alții însă vor fi „lăsați” – mai bine spus, se vor pierde.

Sigură este ziua venirii Fiului omului, dar cu totul necunoscut este ceasul acestei veniri. De aceea, fiecare trebuie să vegheze. „Vegheați, așadar, căci nu știți în ce zi vine stăpânul vostru!Mt 24,42).

Este necesar ca toți să fim vigilenți și să-l așteptăm pe Domnul, să nu cedăm ispitei înșelătoare a nopții – de a ne crede noi „stăpânul casei” și de a ațipi -, ci să avem ochii mereu deschiși, asemenea „slujitorului bun și credincios”. Doar slujitorul credincios și vigilent știe că moartea – semn al sfârșitului acestei lumi și poartă ce deschide spre veșnicie – este ca un hoț care fură toate, dar care nu poate avea ultimul cuvânt.

Subliniind importanța stării de veghe, Preasfințitul ne va îndemna în această primă cateheză să ne îndepărtăm de viața celui care nu-l cunoaște pe Isus Cristos (cf. Rom 1,29-30), „să lepădăm faptele întunericului şi să ne îmbrăcăm cu armele luminii.” (Rom 13,12). „Acum este  ceasul să vă treziți în sfârșit din somn; mântuirea este mai aproape de noi decât atunci când am primit credința” (Rom 13,11).

În cateheza pe care Preasfințitul Iosif o va ține în catedrală și la care ne invită să luam parte, ne spune că fiecare participare la Sfânta Liturghie este o întâlnire specială: întâlnirea cu Isus Cristos. Iar riturile de la începutul sfintei Liturghii: procesiunea de început, venerarea altarului și salutarea poporului, au menirea de a ne dispune sufletește și de a ne pregăti pentru această întâlnire mereu unică și tainică.