Tema a șaptea: „Isus interpretează semnele timpurilor” propusă de Oficiul pentru Cateheză al Diecezei Romano-Catolice de Iași în seria întâlnirilor Lectio Divina din Timpul Postului Mare (Anul C)prezintă parabola smochinului neroditor și punctul de vedere al lui Isus despre două evenimente tragice (Lc 13,1-9).

Oamenii vorbeau despre faptele întâmplate şi voiau să aibă un punct de vedere de la cei care puteau să influențeze opinia publică. Astfel, câteva persoane s-au apropiat de Isus şi i-au povestit despre uciderea unor galileeni, al căror sânge a fost amestecat de către Pilat cu cel al jertfelor lor. Probabil era vorba despre un asasinat comis pe muntele Garizim, loc ce continua să fie un centru de pelerinaj în care lumea obișnuia să aducă jertfe.

Întâlnirea Lectio Divina se desfășoară în următoarele centre:

  1. „Casa Surorilor Dominicane” din Siret (SV): marți, 19 martie 2019, ora 18:00.
  2. Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Paul” din Traian (NT): marți, 19 martie 2019, ora 19:00.
  3. Sanctuarul „Fericitul Ieremia Valahul” din Onești (BC): miercuri, 20 martie 2019, ora 19:00.
  4. Mănăstirea „Maica Unității” din Viișoara (NT): miercuri, 20 martie 2019, ora 19:00.
  5. Mănăstirea „Sfânta Monica” din Izvoare (BC): joi, 21 martie 2019, ora 19:00.
  6. „Casa Providenței” din Iași: vineri, 22 martie 2019, ora 18:00.

Cerându-i-se să-și exprime opinia cu privire la acel masacru, Isus a întrebat: „Vi se pare că acești galileeni au fost mai păcătoși decât toți ceilalți galileeni pentru că au suferit aceasta?” Întrebarea lui Isus reflecta interpretarea populară comună din acea perioadă: suferința şi moartea violentă sunt pedeapsa lui Dumnezeu pentru un anumit păcat comis de persoana respectivă. Reacția lui Isus a fost categorică: „Vă spun: nicidecum!” El a criticat interpretarea populară, a transformat acel eveniment într-un moment de examinare a conștiinței și a afirmat: „Dar dacă nu vă convertiți, cu toții veți pieri la fel”. Cu alte cuvinte, dacă nu vor realiza o adevărată schimbare, cu toții vor avea aceeași soartă. De altfel, istoria va confirma previziunea lui Isus. Iudeii nu s-au convertit, iar după 40 de ani, în anul 70 d.C., Ierusalimul a fost distrus de romani. A fost un masacru sângeros.