Tema a cincea: „Ispitirea lui Isus” propusă de Oficiul pentru Cateheză al Diecezei Romano-Catolice de Iași în seria întâlnirilor Lectio Divina din Timpul Postului Mare (Anul C)prezintă cele trei ispitiri ale lui Isus în pustiu, la începutul activității sale publice (Lc 4,1-13).

Textul evanghelic din prima duminică din Postul Mare (Anul C) subliniază faptul că Isus, „plin de Duhul Sfânt”, s-a întors din proprie inițiativă de la Iordan şi „a fost dus de Duh în pustiu timp de patruzeci de zile, fiind ispitit de diavol” (Lc 4,1-2). Luca vrea să ne spună că ispitirea lui Isus a fost doar inițiativa diavolului, nefiind o experiență planificată de Duhul Sfânt (cf. Raymond E. Brown). Mai mult, pare că evanghelistul vrea să facă o distincție netă între diavol şi Duhul Sfânt.

Întâlnirea Lectio Divina se desfășoară în următoarele centre:

  1. „Casa Surorilor Dominicane” din Siret (SV): marți, 5 martie 2019, ora 18:00.
  2. Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Paul” din Traian (NT): marți, 5 martie 2019, ora 19:00.
  3. Mănăstirea „Maica Unității” din Viișoara (NT): miercuri, 6 martie 2019, ora 19:00.
  4. Mănăstirea „Sfânta Monica” din Izvoare (BC): joi, 7 martie 2019, ora 19:00.
  5. „Casa Providenței” din Iași: vineri, 8 martie 2019, ora 18:00.
  6. Sanctuarul „Fericitul Ieremia Valahul” din Onești (BC): vineri, 8 martie 2019, ora 19:00.

Scena ispitirilor lui Isus în pustiu se încheie cu această frază: „Şi după ce a terminat toată ispitirea, diavolul s-a îndepărtat de la el pentru un anumit timp” (Lc 4,13). S-ar putea spune că cele trei ispitiri sunt simbolul tuturor „ispitirilor şi încercărilor” pe care Isus a trebuit să le înfrunte. Mesajul fundamental al textului este că Isus, Fiul lui Dumnezeu, a învins „ispitirea”; el a fost pus la încercare cu privire la fidelitatea sa față de Tatăl ceresc, dar i-a rămas credincios până la capăt.