Tema a XLVII-a: „Isus este regele Mesia”propusă de Oficiul pentru Cateheză al Diecezei Romano-Catolice de Iași în seria întâlnirilor Lectio Divina din Timpul de peste anprezintă momentul în care Isus a fost interogat de procuratorul Pilat (In 18,33-37).

Textul din In 18,33-37 ne ajută să intrăm mai profund în relatarea patimii şi să-l întâlnim pe Isus într-un loc închis, în pretoriu, unde Isus se află față în față cu Pilat. Isus este interogat, răspunde, pune la rândul său întrebări şi continuă să reveleze misterul mântuirii. În pretoriu, în timp ce este legat, biciuit, încoronat cu spini şi condamnat la moarte, Isus se revelează ca rege şi păstor.

Întâlnirea Lectio Divina se desfășoară în următoarele centre:
– „Casa Surorilor Dominicane” din Siret (Suceava): marți, 20 noiembrie 2018, ora 18:00;
– Sanctuarul „Fericitul Ieremia” din Onești (Bacău: miercuri, 21 noiembrie 2018, ora 19:00.

Tată ceresc, Fiul tău a bătut la ușa mea. Deși era legat asemenea unui condamnat, el m-a chemat şi mi-a spus: „Ridică-te repede şi urmează-mă!”. În zorii zilei l-am văzut: era înlănțuit în pretoriul lui Pilat, torturat şi părăsit de toți. Mă aștepta!
Tată ceresc, ajută-mă să intru şi eu cu Isus în pretoriu, în acest loc de suferință şi moarte. Ori de câte ori Fiul tău mă cheamă, simt că intru în pretoriul din inima mea, un loc ce așteaptă prezența ta purificatoare. Îmi este teamă, tu știi acest lucru, dar Isus este cu mine, şi nu trebuie să-mi mai fie frică. Cu bucurie ascult adevărul revelat de Fiul tău, contemplu cu atenție gesturile şi cuvintele sale și te rog să-mi dai harul de a-l urma cu toată ființa și viața mea. Amin.(Lectio Divina, Rugăciunea introductivă)