Tema a XLIV-a: „Porunca cea mai mare”propusă de Oficiul pentru Cateheză al Diecezei Romano-Catolice de Iași în seria întâlnirilor Lectio Divina din Timpul de peste anprezintă episodul în care un cărturar de la Ierusalim voia să știe de la Isus care este porunca cea mai mare (Mc 12,28-34).

Un cărturar de la Ierusalim voia să afle părerea lui Isus despre ceea ce află la baza vieții de credință. Aceeași preocupare este prezentă deseori în mintea celor care vor să știe ce anume este mai important în domeniul religiei. Și astăzi unii spun că lucrul cel mai important este primirea Botezului, iar alții  afirmă că în centrul vieții de credință se află rugăciunea, participarea la Liturghia duminicală şi la ceremoniile liturgice. De asemenea, mai sunt și cei care susțin cu tărie că iubirea față de aproapele este porunca cea mai importantă, sau cei care acordă o foarte mare importanță atât funcțiilor pastorale din comunitatea creștină, cât și modului în care se prezintă Biserica în societatea modernă. Înainte de a citi răspunsul dat de Isus în evanghelie, am putea să ne întrebăm cu sinceritate: ce anume este mai important pentru mine în viața de credință?

Întâlnirea Lectio Divina se desfășoară joi, 01 noiembrie 2018, ora 18:00, la „Casa Providenței” din Iași (Str. Plopii fără Soț, nr. 7).  Activitatea este coordonată de pr. Mihai Roca.

Isus a confirmat concluzia formulată de cărturar, iar apoi i-a spus: „Nu ești departe de împărăția lui Dumnezeu”. În mod implicit, Isus a afirmat că împărăția lui Dumnezeu constă în a recunoaște că iubirea față de Dumnezeu şi față de aproapele sunt cele mai importante porunci. Dacă Dumnezeu este Tată, noi toți suntem frați şi surori şi trebuie să demonstrăm acest lucru în mijlocul comunității în care trăim. Și, deoarece „în aceste două porunci este cuprinsă toată Legea şi Profeții” (Mt 22,40), discipolii lui Isus trebuie să-şi întipărească bine în minte şi în inimă această axiomă: doar prin iubirea față de aproapele se ajunge la Dumnezeu.