Tema a XLIII-a: „Cele opt fericiri”propusă de Oficiul pentru Cateheză al Diecezei Romano-Catolice de Iași în seria întâlnirilor Lectio Divina din Timpul de peste anprezintă mesajul central al predicii de pe munte (Mt 5,1-12).

Textul din Mt 5,1-12 ne invită să medităm asupra fericirilor proclamate de Isus în predica de pe munte. Evanghelistul îl prezintă pe Isus urmat de o mulțime numeroasă și urcând pe un munte în apropiere de Marea Galileii. După ce s-a așezat, Isus a privit la cei adunați în jurul său şi a început să-i învețe, zicând: „Fericiți cei săraci în duh, cei care plâng, cei blânzi, cei cărora le este foame şi sete de dreptate, cei milostivi, cei cu inima curată, făcătorii de pace, cei persecutați pentru dreptate”. Fiecare frază rostită de Isus cuprindea adevărate cuvinte de foc ce aveau să aprindă inimile și entuziasmul celor de față și al tuturor celor care le vor auzi, a miliarde de persoane care se vor lăsa transformate farmecul unic divinului Învățător.

Întâlnirea Lectio Divina se desfășoară marți, 30 octombrie 2018, ora 18:00, la „Casa Surorilor Dominicane” din Siret (Suceava). Activitatea este coordonată de pr. Luminița Antonică, OP.

Doamne Isuse, îți mulțumesc pentru că îmi indici drumul pe care trebuie să-l parcurg cu scopul de a fi în alianță cu tine şi de a forma comunitatea ta. A face aparte din „comunitatea”  discipolilor tăi înseamnă pentru mine a-mi deschide inima către frați și a le ieși în întâmpinare mai ales celor mici, săraci şi marginalizați.
Doamne Isuse, dă-mi harul de a fi umil, de a-mi duce povara vieții de fiecare zi şi de a păși pe calea sfințeniei. Tu m-ai încurajat în fața suferințelor, m-ai ajutat să depășesc obstacolele de orice fel şi mi-ai spus de opt ori: „Fericiți! Să fiți fericiți!”. Neexcluzând  niciun aspect al suferințelor vieții de fiecare zi, m-ai ajutat să înțeleg că am nevoie de ajutorul tău pentru a intra cu umilință în împărăția lui Dumnezeu. Tu care viețuiești şi domnești împreună cu Tatăl, în unire cu Duhul Sfânt, în vecii vecilor. Amin.