Tema a XLII-a: „Vindecarea orbului din Ierihón”propusă de Oficiul pentru Cateheză al Diecezei Romano-Catolice de Iași în seria întâlnirilor Lectio Divina din Timpul de peste anprezintă episodul în care Bartiméu este vindecat de Isus  (Mc 10,35-45).

Evenimentul relatat (Mc 10,46-52) încheie lunga perioadă de pregătire făcută de Isus discipolilor săi (Mc 8,22-10,52). Dacă la începutul acestei pregătiri Marcu relata vindecarea orbului anonim (Mc 8,22-26), la sfârșitul acesteia prezintă vindecarea orbului Bartiméu, fiul lui Timéu, din Ierihon. Aceste două vindecări sunt totodată un simbol a ceea ce s-a întâmplat între Isus şi discipolii săi: indică și procesul lent de înțelegere a învățăturilor primite de discipoli de-a lungul drumului spre Ierusalim, și itinerarul de pregătire propus de Isus discipolilor săi de atunci și din orice timp.

Întâlnirea Lectio Divina se desfășoară miercuri, 24 octombrie 2018, ora 19:00, la Sanctuarul „Fericitul Ieremia Valahul” din Onești (Bacău). Activitatea este coordonată de pr. Flavian Gondoș, OFMCap.

După un drum lung început în partea de Nord a Galileei, Isus, discipolii și cei care-l însoțeau au ajuns la Ierihón, ultimul loc în care se vor opri înainte de a urca la Ierusalim. Nu departe de poarta cetății, pe marginea drumului, se afla orbul Bartiméu. Ar fi dorit să se amestece și el printre mulțimea de oameni ce-l însoțeau pe Isus, dar nu putea deoarece era orb. Așezat în praful drumului nu vedea nimic, dar striga cu putere pentru ca să se facă auzit și spunea: „Fiul lui David, Isuse, îndură-te de mine!”. Cei care se aflau în jurul lui Isus vor încerca să-l facă să tacă, dar el va striga și mai tare, sperând ca strigătul lui să ajungă la urechile lui Isus.