Referendumul este expresia pură a democrației. Acesta are scopul de clarificare în art. 48 din Constituția României a căsătoriei ca fiind uniunea liber consimțită între „un bărbat şi o femeie”.


Referendumul este organizat pentru a înlocui actuala formulare a articolului 48, aliniatul 1, din Constituție: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți”, cu formularea: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația şi instruirea copiilor”.

 

De ce să mergem la Referendum?

Răspunsuri la dezinformările care au apărut în spațiul public

 

1. Referendumul este al unui politician sau al unui partid – FALS.

Inițiativa celor 3.000.000 de români a traversat din 2015 patru guverne. Este exclus ca Referendumul să fie al unui politician. Este al cetățenilor români care au semnat pentru revizuire. Organizatorul Referendumului este guvernul actual. După o astfel de logică şi alegerile de la anul sunt ale partidului care e majoritar la guvernare

 

2. Întrebarea de pe buletinul de vot e manipulatoare, se urmărește votarea unor legi ascunse – FALS.

Art. 7 din Legea 3/2000 prevede în mod expres – de acum 18 ani, în mod STANDARD pentru orice referendum: cetățenii au dreptul să răspundă cu da sau nu la întrebarea: „Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament?”. Legea de revizuire a art. 48 a fost adoptată şi publicată în Monitorul oficial. Nu poate exista suspiciunea că întrebarea se referă la altceva decât legea de revizuire așa cum a fost adoptată şi publicată în Monitorul oficial. Deci e absolut legală şi corectă întrebarea.

 

3. A mai fost un Referendum şi tot degeaba, nu s-a întâmplat nimic – FALS.

Acel Referendum a fost o Consultare populară cu caracter consultativ. Parlamentul trebuia să voteze legea ca parlamentarii să îşi reducă numărul la 300. Pe când acest Referendum este decizional. Adică revizuirea definiției căsătoriei ca fiind între un bărbat şi o femeie a fost adoptată deja de Parlament, iar prin acest Referendum este confirmată de societate.

 

4. Referendumul este scump. Nu aceasta este prioritatea României acum – FALS.

El este expresia democratică a 3.000.000 de români. El este mai ieftin decât suma de bani alocată pentru un singur an din cei 4 ani planificați pentru reeducarea ideologică a părinților din România. Dacă acest Referendum nu va trece, statul român va plăti 70.000.000 EUR / an pentru reeducarea părinților cu ideologia de gen, statul va plăti operații de schimbare de sex, statul va plăti tratamente hormonale de schimbare a genului şi statul plătește deja manuale școlare care promovează familia dintre un bărbat şi un bărbat. La care se adaugă costurile pentru implementarea modificărilor legislative cu scop represiv.

 

5. Nu e necesar acest Referendum pentru că există deja definiția căsătoriei în Codul civil – FALS.

Codul civil e o lege organică, ce se poate modifica în Parlament, în 2 ore, în funcție de presiuni, interese, situații de moment (în Franța şi în Grecia așa s-a modificat). Constituția e deasupra Codul civil şi se schimbă deosebit de greu. De aceea e nevoie să protejăm definiția căsătoriei din Codul civil şi să o copiem în Constituție.

 

6. Nu este necesară clarificarea cuvântului „soți” din Constituție – FALS.

Termenul actual de „soți” din art. 48 Constituție, nu stabilește clar nici numărul nici sexul soților. De exemplu, pot fi considerați soți 3 bărbați. De aceea trebuie înlocuit termenul de „soți” cu „un bărbat şi o femeie”.

 

7. Referendumul urmărește redefinirea familiei – FALS.

Art. 26 din Constituție ocrotește viața de familie. Acest articol rămâne neschimbat. Ceea ce se schimbă este art. 48 din Constituție, mai precis, definiția căsătoriei.
Corectat: Așadar, Referendumul nu este despre familie, ci este despre căsătorie.

 

8. Referendumul afectează familia monoparentală lăsând-o în afara legii – FALS.

Mămicile cu copii din afara căsătoriei/divorțate/văduve/separate sau bunicii cu copii sau orfanii au fost şi vor fi în continuare ocrotiți de Constituție prin art. 26, pentru că formează o familie. Referendumul este pentru art. 48, mai precis definiția căsătoriei.

 

9. Referendumul discriminează / încalcă drepturile altor minorități – FALS.

Nu există în nicio lege internațională sau românească un drept de căsătorie între un bărbat şi un bărbat. Acest drept este numai pentru un bărbat şi o femeie. De aceea, Referendumul este perfect legal, nu discriminează şi nu încalcă nici un drept pentru că acest drept nu există. Nicăieri.

 

10. Căsătoriile între un bărbat şi un bărbat nu ne afectează cu nimic – FALS.

Prin căsătorie, vor avea dreptul sa adopte copii. Mai mult, copiii vor învăța din manuale că e normal să ai 2 tați ceea ce deja se întâmplă. Se vor modifica filmele, desenele animate, reclamele, emisiunile, dezbaterile. Se va înăspri legea şi va dispărea libertate de exprimare şi libertatea religioasă. Oricine va putea fi acuzat de discriminare, homofobie, intoleranță, instigare la ură. Se vor plăti amenzi, se va merge la închisoare.

 

Inițiativa demarată încă din anul 2015 de Coaliția pentru familie – au afirmat episcopii romano-catolici și greco-catolici în îndemnul adresat preoților, credincioșilor și oamenilor de bunăvoință după adunarea de la Șumuleu Ciuc din 18-20 septembrie 2018 – îşi propune să înlăture orice echivoc cu privire la termenul „soți”, precizând că „numai uniunea liber consimțită între un bărbat şi o femeie se poate constitui în căsătorie. Precizarea este în deplin acord cu învățătura Evangheliei, dar şi în spiritul tradiției neamului românesc, motiv pentru care Biserica Catolică a susținut încă de la început inițiativa venită din partea laicatului şi a unui mare număr de cetățeni”.

 

Sursa

www.da.referendumpentruromania.ro (01 octombrie 2018)

www.ercis.ro (01 octombrie 2018)