Tema a XXXIX-a: „Egalitatea dintre femeie și bărbat”propusă de Oficiul pentru Cateheză al Diecezei Romano-Catolice de Iași în seria întâlnirilor Lectio Divina din Timpul de peste anprezintă unele învățături despre relația dintre soți și dintre mamă și fii (Mc 10,1-16).

Urmărea lui Cristos este drumul dăruirii și al abandonării, al slujirii, disponibilității și acceptării luptei; cei care parcurg acest drum sunt convinși că vor fi părtași la învierea lui Cristos. Crucea nu este ceva accidental de-a lungul acestui drum, ci face parte din acesta. Toți cunoaștem acest lucru, deoarece în această lume, condusă şi organizată pe principiile egoismului, iubirea şi slujirea pot exista doar dacă sunt răstignite. Cei care își dedică viața slujirii celor din jurul lor îi incomodează pe cei care sunt interesați doar de binele personal, iar pentru alegerea vor avea mereu de suferit.

Întâlnirea Lectio Divina se desfășoară în următoarele centre:

– „Casa Providenței” din Iași (Str. Plopii fără Soț, nr. 7): joi, 4 octombrie 2018, ora 18:00;
– Mănăstirea „Maica Unității” din Viișoara (Neamț): vineri 5 octombrie 2018, 26, ora 19:00.

 

 „Doamne, încă de la începuturile lumii tu ne înveți că ești un Dumnezeu fidel, așa cum ai fost fidel lui Abraham, Isac şi Iacob; şi fiind fidel oamenilor, le-ai făcut promisiuni. Te rugăm, Doamne, învață-ne să înțelegem că fidelitatea nu este doar o simplă „respectare” a unui angajament asumat, ci faptul de a ne găsi timp pentru a sta cu persoana iubită, pentru a o înțelege așa cum este, cu limitele, problemele şi dificultățile sale, pentru a o asculta și a-i descoperi calitățile, recunoscându-le şi apreciindu-le cu sinceritate.

Doamne, învață-ne că fidelitatea față de o persoană înseamnă fidelitate față de chemarea sa. Dă-ne harul să înțelegem că trebuie să o încurajăm pentru a-şi realiza propriul proiectul de viață. Dă-ne harul să fim disponibili mereu pentru a accepta noutatea sa şi pentru a ne „minuna” de ceea ce ea reprezintă, așa cum Adam s-a minunat în fața „noutății” Evei, primind-o cu bucurie.

Doamne, învață-ne că fidelitatea nu înseamnă a rămâne cramponați în trecut, ca şi cum am vrea să „congelăm” situația ideală a îndrăgostirii, ci cuprinde capacitatea de a accepta drumul celeilalte persoane în momentele sale pozitive şi negative, știind să descoperim mereu în ea valori noi, pentru a înțelege cu adevărat viața de familie şi pentru a depăși dificultățile ce le presupune”. Amin.
(Gianfranco Venturi, Celebrare le nozze cristiane)