Tema a XXXVIII-a: „Primirea celor mici și marginalizați”propusă de Oficiul pentru Cateheză al Diecezei Romano-Catolice de Iași în seria întâlnirilor Lectio Divina din Timpul de peste anprezintă trei caracteristici necesare celui care vrea să devină discipol al lui Isus (Mc 9,38-48).


Evanghelistul Marcu prezintă învățături necesare discipolului care dorește să-l urmeze pe Isus: corectarea tendinței de a fi „proprietarul” lui Isus (Mc 9,38-40); primirea „celor mici” (Mc 9,41-42); angajarea totală în vestirea evangheliei (Mc 9,43-48). Valabile şi astăzi, într-o lume dominată de un sistemul neo-liberal ce propagă un dispreț pentru „cei mici”, creștinii sunt chemați să aibă atât o atitudine ecumenică și deschisă, capabilă să recunoască binele în  cei din jur, cât și capacitatea de a pune în practică evanghelia în plinătatea ei.

Întâlnirea Lectio Divina se va desfășura în următoarele centre:
– „Casa Surorilor Dominicane” din Siret (Suceava): marți, 25 septembrie 2018, ora 20:00;
– Sanctuarul „Fericitul Ieremia Valahul” din Onești (Bacău): miercuri, 26 septembrie 2018, ora 19:00.

Dacă Isus a insistat atât de mult asupra primirii și îngrijirii celor mici, el a luat această atitudine pentru faptul că mulţi dintre „cei mici” nu erau acceptați (Mt 14,21; 15,38), ci disprețuiți (Mt 18,10) şi constrânși la tăcere (Mt 21,15-16). Evanghelia notează că până şi discipolii îi împiedicau pe cei mici să se apropie de Isus (Mt 19,13; Mc 10,13-14). În numele Legii lui Dumnezeu, interpretată în mod greșit de către autoritățile religioase ale timpului, multe persoane erau excluse. În loc să fie de partea celor mici, bolnavi și marginalizați, Legea era folosită de fariseii chiar pentru a legitima excluderea acestora.