Tema a XXXVII-a: „Cel mai mare în împărăția cerurilor”propusă de Oficiul pentru Cateheză al Diecezei Romano-Catolice de Iași în seria întâlnirilor Lectio Divina din Timpul de peste anprezintă prezintă a doua anunțare a patimii, morții şi învierii lui Isus (Mc 9,30-37).

Așa cum s-a întâmplat la prima anunțare a misterului pascal al lui Cristos (Mc 8,31-33), se întâmplă la fel și acum: discipolii sunt înspăimântați şi cuprinși de teamă. Ei nu înțeleg nimic din semnificația crucii, deoarece nu sunt capabili să înțeleagă, nici să accepte un Mesia care devine slujitor al fraților săi. Discipolii continuau să viseze la un Mesia glorios (Mt 16,21-22). Când Isus le-a vestit patima şi moartea sa, vorbeau între ei despre cine va fi cel mai mare (Mc 9,34), iar când le-a vorbit despre slujire, ei se gândeau la gloria și la răsplata pe care o vor primi pentru faptul că-l urmau.

Întâlnirea Lectio Divina se desfășoară joi, 20 septembrie 2018, ora 19:00, la Mănăstirea „Sfânta Monica” din Izvoare (Bacău). Întâlnirea este coordonată de pr. Mihai Augustin Folner, OCarm.

Şi astăzi există un „aluat” al ideologiei dominante. Este vorba despre propaganda unui sistem neo-liberal ce promovează cultura consumismului, a egocentrismului şi a mijloacelor de comunicare în masă, un sistem ce favorizează narcisismul şi imaginea omului bogat şi puternic, care dorește să-i domine pe ceilalți. Un astfel de „aluat” influențează modul nostru de a gândi şi de a ne comporta în familie şi societate. Asemenea discipolilor lui Isus, nici noi nu suntem mereu capabili să păstrăm o atitudine critică față de agresivitatea acestui „aluat” rău, însă atitudinea pedagogică a lui Isus nu va înceta de a ne inspira și de a ne veni în ajutor.