Contemplaţia nu este un rod al tehnicilor, al eforturilor ascetice, ci rămâne un dar al rugăciunii în interiorul nostru: constă în îndreptarea privirii şi a inimii spre Dumnezeu.

 

CONTEMPLAȚIA
Contemplația reprezintă apogeul în practicarea Lectio Divina. Nu este ceva ce se suprapune din exterior, ci este ca un rod deosebit care se coace pe însuşi trunchiul lecturii biblice. „Contemplaţia, scria Paul al VI-lea, este acel efort de a îndrepta spre Dumnezeu privirea şi inima”.

Obiectul contemplaţiei este Dumnezeu care în bunătatea sa se revelează, mângâie viaţa omului, învăluind-o cu misterul său. Pentru aceasta, este ca o lumină care coboară asupra persoanei îngenuncheate. Deci contemplaţia nu este un rod al tehnicilor, al eforturilor ascetice, ci rămâne un dar al rugăciunii în interiorul nostru.

Contemplaţia constă în îndreptarea privirii şi a inimii spre Dumnezeu, care se revelează în istorie, şi în a vedea istoria în lumina Cuvântului lui Dumnezeu. Astfel, Lectio Divina devine o şcoală unde se învaţă „să se gândească cele ale lui Dumnezeu” (Mt 16,23) şi să se interpreteze fiecare situaţie după „gândirea lui Cristos” (1Cor 2,16).

 

AMINTIREA
Există pericolul ca acumularea de lucruri frumoase auzite sau meditate să nu aibă o sinteză, un mijloc pentru a se aduna în unitate. Pentru aceasta, este oportun să fie aleasă o frază din text, foarte expresivă şi asupra căreia ne-am oprit, pentru a fi ca un motiv-cheie ce amintește totul.

Fraza aleasă din text, în timp ce fixează textul, adună şi emoţiile şi reacţiile profunde pe care le-am trăit. Repetând-o sau chiar cântând-o, dacă există o melodie potrivită, avem impresia că noi suntem autorii acesteia (Mastroddi, Ena, 2008). Astfel se va facilita amintirea şi continuitatea experienţei. Fraza poate să fie situată pe un panou, chiar în timpul Lectio Divina: e suficient să fie transcrisă pe o foiţă autocolantă. În acelaşi timp, având rolul de a sinteza, ajută şi la amintirea întregii experienţe şi la retrăirea ei.

 

Sursa
Secondin, Bruno (2008), Lectio DivinaCum poate deveni lectura în credinţă şi în rugăciune, Roma: Edizioni Carmelitane; www.lectiodivina.it.
Mastroddi,F, Ena, P (2008), Un canto nella notte mi ritorna nel cuore. Ritornelli meditativi per la Lectio Divina, Messaggero, Padova.