Tema a XXVI-a: „Isus învață în sinagoga din Nazaret” – propusă de Oficiul pentru Cateheză al Diecezei de Iași în seria întâlnirilor Lectio Divina din Timpul de peste an – prezintă atât sosirea lui Isus la Nazaret și reacția oamenilor, cât și modul în care Isus a primit criticile concetățenilor săi (Mc 6,1-6).
Mariana Sofronie | 02 iulie 2018

Paginile evangheliei arată cum prezența şi faptele lui Isus erau un motiv de bucurie pentru unii, dar și un pretext de critică pentru alții. În timp ce conflictul dintre Isus şi opozanții săi este relatat într-un continuu crescendo, se poate observa cum misterul lui Dumnezeu învăluia în unele momente identitatea lui Isus, iar în altele o destăinuia. Aflându-se în fața ostilității şi a necredinței concetățenilor săi, Isus va alege să predice în alte comunități, va merge în Galileea şi își va trimite discipolii în misiune, învățându-i cum să relaționeze cu persoanele astfel încât să nu îndepărteze pe nimeni prin activitatea lor.

Întâlnirea Lectio Divina este organizată în următoarele două centre:

Casa Providenței, Capela „Sfântul Iosif” (Iași): joi, 5 iulie 2018, ora 18:00;
– Mănăstirea „Maica Unității” din Viișoara (Neamț): vineri 6 iulie, 2018, ora 19:00.

Oamenilor din Nazaret nu le-au plăcut cuvintele spuse de Isus și de aceea s-au scandalizat de el. Ei se întrebau unii pe alții: Isus, cel pe care îl cunoșteau încă de când era copil, cum ar fi putut acum să fie atât de diferit?  „De unde toate acestea? Şi ce este această înțelepciune care i s-a dat și aceste minuni care se fac prin mâinile lui? Nu este oare acesta lemnarul, fiul Mariei?”. Concetățenilor lui Isus le era greu să accepte misterul lui Dumnezeu prezent într-o persoană atât de comună, asemenea lor.