Tema a XXV-a: „Isus vindecă o femeie și o învie pe fiica lui Iair”propusă de Oficiul pentru Cateheză al Diecezei de Iași în seria întâlnirilor Lectio Divina din Timpul de peste an –  prezintă atât scena în care Isus a vindecat o femeia ce suferea de o hemoragie gravă, cât și minunea readucerii la viață a unei copile de 12 ani (Mc 5,21-43).
Mariana Sofronie | 26 iunie 2018

În evanghelia pe care a scris-o, Marcu ne-a transmis multe informații despre Isus, în care arată cum misterul împărăției lui Dumnezeu se destăinuia prin puterea pe care Isus o exercita spre binele discipolilor, a mulțimii şi, mai ales, a celor excluși şi marginalizați. Conform mentalității din timpul lui Isus, orice persoană care atingea sângele sau un cadavru era considerată „impură”; sângele şi moartea deveniseră astfel factori ce conduceau la excluderea din comunitate.

Întâlnirea Lectio Divina se desfășoară miercuri, 27 iunie 2018, ora 19:00, la Sanctuarul „Fericitul Ieremia Valahul” din Onești (Bacău). Întâlnirea este coordonată de fr. Maricel Maxim, OFMCap.

Fiică, credința ta te-a mântuit; mergi în pace şi fii vindecată de suferința ta!”. Folosind termenul „fiică”, Isus a primit-o pe acea femeie suferindă într-o nouă familie, în comunitatea ce se forma în jurul său. S-a întâmplat astfel ceea ce ea „își zicea”. Totodată, Isus a spus că fără credința acelei femei, el nu ar fi putut înfăptui minunea.

Isus a luat-o de mână pe copilă şi i-a spus: „Thalita qum!”, iar ea s-a ridicat. Păstrându-și calmul, Isus le-a cerut apoi celor de față să-i dea de mâncare copilei. Isus a arătat astfel că el este mai puternic decât moartea și le-a cerut celor de față să creadă că la Dumnezeu nimic nu este imposibil.